latinica  ћирилица
28/01/2022 |  13:17 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Posebna sjednica NSRS 1. februara (VIDEO)

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za 1. februar. Na dnevnom redu samo jedna tačka - aktuelna političko - ekonomska situacija u BiH.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Liderima političkih stranaka omogućeno je obraćanje od 20 minuta.

Predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović rekao je da je šteta što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio poziv, ali je dodao da je lider HDZ-a Dragan Čović usmeno potvrdio da će doći na posebnu sjednicu.

Na današnjem skupštinskom kolegijumu opozicija je prilikom glasanja bila uzdržana, ali je podržala održavanje redovne sjednice na kojoj će 8. februara biti razmatrano 13 tačaka.- Za odgovor Izetbegovićeva znate iz medija, mislim da to nije bilo najbolje rješenje , jer je trebalo da iskoristi priliku i da dođe u Narodnu skupštinu Republike Srpske, te iznese svoj stav makar on bio oprečan po svim pitanjima rekao je Čubrilović.

Naglasio je da se ne može smatrati da parlament Srpske nije sastavni dio sistema BiH.

- To je jedan od zakonodavnih organa u BiH i najviše zakonodavno i ustavotvorno tijelo u Republici Srpskoj i dio sistema u BiH - dodao je on.

Šef Poslaničkog kluba DNS-a Duško Ivić smatra da je rasprava o političkoj krizi u BiH od početka trebala da bude vođena na nivou zajedničkih institucija BiH, a ne u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Oni mogu da izađu kažu svoj stav, a mi ćemo kao poslanici da diskutujemo. Oni će pet minuta da odgovore i to je to. Ozbiljni zaključi i rješenje nametnutog zakona je samo u zajedničkim institucijama BiH - dodao je Ivić.