latinica  ћирилица
28/01/2022 |  13:54 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

Predstavništvo Republike Srpske u Ruskoj Federaciji odalo počast poginulim opkoljenog Lenjingrada (FOTO)

Danas, povodom 78. godišnjice od oslobođenja Lenjingrada od opsade u ime cijelog naroda Republike Srpske zaposleni Predstavništva Republike Srpske u Sankt Peterburgu su položili vijenac na spomen-obilježje na Piskarevskom spomen-groblju u Sankt Peterburgu u znak sjećanja na poginule.
Predstavništvo Srpske u Ruskoj Federaciji odalo počast poginulim opkoljenog Lenjingrada - Foto: RTRS
Predstavništvo Srpske u Ruskoj Federaciji odalo počast poginulim opkoljenog LenjingradaFoto: RTRS

27. januara, na Dan oslobođenja Lenjingrada od opsade, telegrami na ime gubernatora Sankt Peterburga Aleksandra Beglova su uputili srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.

Predstavništvo Republike Srpske u Ruskoj Federaciji je odalo počast poginulim opkoljenog Lenjingrada
 
Opsada Lenjingrada, koja je počela 8. septembra 1941. godine, trajala je skoro 900 dana. Јedini put – "Put života" - kojim se hrana dostavljala u grad, položen je na ledu Ladoškog jezera. Opsada je probijena 18. januara 1943. godine, ali prije nego što je potpuno ukinuta – 27. januara 1944. – stanovinici Lenjingrada su morali da čekaju još godinu dana.

Tokom godina opsade, prema različitim izvorima, umrlo je od 400 hiljada do 1,5 miliona ljudi. Na suđenjima u Nirnbergu se pojavljivala brojka od 632 hiljade ljudi. Samo tri odsto od njih je umrlo od bombardovanja i granatiranja, ostali su umrli od gladi.