latinica  ћирилица
28/01/2022 |  14:45 ⇒ 14:46 | Autor: SRNA

Lavrov: Moskva nije prijetila Vašingtonu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da tokom njegovog sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u Ženevi 21. januara nisu iznesene bilo kakve prijetnje američkoj strani.

On je za ruske radio-stanice rekao da je sa Blinkenom razgovarao isključivo o bezbjednosnim garancijama, te da je onda pokrenuo pitanje "apsolutno nedopustive i neprihvatljive" situacije sa ruskim diplomatskim misijama i predložio ono u vezi s čim su se na kraju saglasili, a to je održavanje još jednog sastanka stručnjaka dvije strane za nekoliko sedmica.

- Uvjeravam vas da nije bilo prijetnji - naglasio je Lavrov nakon komentara o tome kako je Blinken počeo da govori o evakuaciji američkih diplomata iz Kijeva nakon razgovora u Ženevi i da je "tu možda bilo nešto prijeteće".

Prema riječima ruskog ministra, Rusija ne može da odbaci ono što je zaista iza takvih izjava i postupaka Vašingtona, prenio je TASS.

- Analiziramo ih. Mi jednostavno ne možemo da okrenemo glavu na sve ovo što oni rade i kada Ukrajinci to ne traže, možda oni, Anglosaksonci, kuju neku zavjeru. Oni tamo, posebno Britanci, imaju ogromno iskustvo u takvim stvarima - dodao je Lavrov.