latinica  ћирилица
28/01/2022 |  16:20 | Autor: SRNA

Tužilaštvo podsjetilo na iskaze svjedoka o ubistvu vojnika ЈNA

U nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane Republike BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu, Tužilaštvo BiH nastavilo je iznošenje završne riječi podsjećanjem na iskaze koje su dali svjedoci tokom više od četiri godine suđenja.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: klix.ba
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: klix.ba

Tužilac Vesna Ilić nastavila je sa podsjećanjem na svjedočenja o dovođenju zarobljenika u Dom policije i njihovom ubistvu u obližnjem Velikom parku.

Kako je ranije rečeno, završne riječi su otkucane na 110 strana, a član Sudskog vijeća Mira Smajlović sugerisala je Ilićevoj da se fokusira na ocjenu dokaza u odnosu na optužene umjesto opširnog podsjećanja na iskaze, istakavši da kvantitet završih riječi ne ukazuje na kvalitet.

- Vi treba da ocijenite iskaz svjedoka i navedete šta time dokazujete za svakog optuženog, njegov doprinos - rekla je Smajlovićeva.

Predsjedavajući Zoran Božić rekao je da bi iznošenje završnih riječi moglo trajati godinu dana ukoliko bi odbrane bile ovako opširne u svojim završnim obraćanjima, na šta je Ilićeva izjavila da želi nastaviti kako je planirala.

Tužilaštvo je u završnoj riječi podsjetilo na iskaze svjedoka koji su govorili o dovođenju zarobljenika u Dom policije, gdje je bila smještena specijalna policija pod komandom Vikića, kao i još neke službe, prenosi Birn.

Neki od svjedoka su, kako je rečeno, naveli da je Vikić rekao da zarobljenike vode u Centralni zatvor, kao i da je nakon što su se čuli pucnji rekao: "Nije valjda budala pobila ljude?".

Јedan od svjedoka je rekao da se Vikić obratio Asimu Dautbašiću iz Državne bezbjednosti riječima: "Što mi ovo radiš, jeste li vi normalni?".

Tužilac je podsjetila na iskaze svjedoka koji su imali saznanja da je zarobljenike ubio Nedžad Herenda iz Državne bezbjednosti, a neki su navodili da su ih ubili Herenda i Davor Matić zvani Mišo Žmiro iz jedinice Јuke Prazine.

Јedna od svjedoka je rekla da je čula da je pucao Prazina, a drugi svjedok je naveo da su zarobljenike ubili Herenda i Šipak odnosno Šok, za kojeg će kasnije saznati da se zove Nermin Uzunović.

Svjedoci su govorili i o telefonskim kontaktima Vikića sa Pušinom. Prema iskazu jednog od njih, Vikić je rekao Pušini: "Neka ih sklanja ko ih je ubio".

Neki svjedoci su kazali da su zarobljenici odvedeni u podrum Doma policije, a neki da su bili udarani. Јedan je naveo da je "Dedo Šišić slomio kundak udarajući ljude".

Kako je navela Ilićeva, svjedoci su govorili i o sapiranju krvi sa mjesta ubistva, kao i odvoženju i paljenju tijela na Darivi. Ona je rekla da neki od bivših pripadnika specijalne jedinice na suđenju nisu htjeli reći da su bili prisutni za vrijeme ubistava, iako su drugi svjedoci ukazali da su ih vidjeli.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Prema optužnici, oni su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika ЈNA, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena radi uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim tijelima još traga.

Nastavak iznošenja završne riječi Tužilaštva je 4. februara.