latinica  ћирилица
28/01/2022 |  17:52 ⇒ 18:30 | Autor: Agencije

Pet favorita za Oskara (VIDEO)

Svemirska bajka "Dina", tinejdžerska hronika s ukusom sedamdesetih "Pica od sladića" i nova verzija mjuzikla "Priča sa zapadne strane" u režiji Stivena Spilberga postali su favoriti za holivudske nagrade koje će se dodjeljivati u predstojećim mjesecima, nakon što su u četvrtak nominovani u raznim samostalnim izborima filmske industrije.
Oskar - Foto: Agencije
OskarFoto: Agencije

Sva tri filma su zaradila nominacije udruženja reditelja, producenata i scenarista, što ih čini izglednim kandidatima i za najprestižniju nagradu – Oskar. Svečana dodjela zlatnih statua će ove godine biti u vrlo kasnom terminu, nakon što je odložena za 27. mart, a Akademija filmskih umjetnosti i nauke će nominacije objaviti 8. februara.

Uz spomenute filmove, među najvećim izglednim dobitnicima Oskara nalaze se još dva filma koja su zaradila nekoliko nezavisnih nominacija, a to su "Belfast" i "Snaga psa".

Stručnjaci smatraju Američko udruženje reditelja vrlo pouzdanim indikatorom za Oskare, jer su pobjednici u njihovom izboru u posljednjih 18 godina u 16 navrata osvojili i zlatnu statuu.

Istih pet filmova nominovali su i reditelji i producenti.

Ovogodišnji kandidati za nagradu Američkog udruženja reditelja su Kenet Brana za "Belfast", DŽejn Kampion za "Snaga psa",  Denis Vilnev za "Dinu", Pol Tomas Anderson za "Picu od sladiča" i Stiven Spilberg za "Priču sa zapadne strane".

Ovih pet filmova nominovano je u četvrtak i za nagradu Udruženja producenata. Ova nagrada je ustanovljena 1990. godine, a od tada je samo jedan dobitnik Oskara za najbolji film ostao bez nominacije u tom izboru. 

Od filmova koji su često spominjani kao potencijalni kandidati za Oskara, na listi nominovanih se nisu pojavili "Magbet" u režiji DŽoela Koena i "Kuća Gučijevih" koju je režirao Ridli Skot.

Za nagrade Udruženja scenarista od spomenutih filmova boriće se "Dina", "Pica od sladića" i "Priča sa zapadne strane",  dok "Belfast" i "Snaga psa" nisu nominovani.