latinica  ћирилица
28/01/2022 |  18:39 ⇒ 29/01/2022 | 08:05 | Autor: RTRS

Pripadnici jevrejske sekte u Kuli, mještani u strahu (VIDEO)

Stanovnici Istočne Ilidže strahuju da su se u dva objekta u naselju Kula, doselili pripadnici jevrejske ekstremističke vjerske grupe ili sekte Lev Tahor, čiji se članovi suočavaju sa teškim optužbama, prvenstveno za otmicu djece, pedofiliju, prisilno sklapanje maloljetničkih brakova.
Pripadnici sekte Lev Tahor u Kuli (Foto: Agencije) - Foto: RTRS
Pripadnici sekte Lev Tahor u Kuli (Foto: Agencije)Foto: RTRS

Od nadležnih institucija zahtijevaju da se ovaj slučaj što prije istraži.

Stigli su u tri grupe tokom novembra prošle godine, po osnovu bezviznog režima - legalno, njih 37 preko Sarajevskog aerodroma. Smjestili se u dvije iznajmljene kuće u naselju Kula. Mještanima su najavljeni kao Јevreji.

Mještani svjedoče da pridošlice vrše obrede tokom noći - u kućama čitavu noć svjetla gore, šetaju se između kuća noseći tacne...

Bez predrasuda za vjerske obrede, ali cjelodnevni i cjelonoćni rituali, povremeno preglasni, specifična garderoba - u burke zaogrnute i žene i djeca i muškarci i potpuna izolovanost od sredine, bili su okidač domicilima da pokrenu vlastitu "istragu". Dostupni podaci i podudarnost prevelika sa ekstremističkom sektom Lev Tahor ili jevrejskim talibanima.

Strah mještana eskalirao je onog momenta kada je, umjesto očekivanja da će ih čudne novajlije brzo napustiti, osvanuo oglas i potražnja još dvije kuće za još 30 stanara i to na duži period. Tražili su kuću u blizini Lukavice, navodeći da je "za Јevreje".

Alarmirana je policija, Služba za poslove sa strancima i javnost, pa je i oglas nestao. Izvršen je inspekcijski nadzor. Prema pronađenim dokumentima riječ je o 15 američkih državljana, šest kanadskih i 16 državljana Gvatemale. Simptomatično, 17 je maloljetnika, gotovo identičnog uzrasta i uglavnom sa državljanstvom Gvatemale.

Direktor službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je da ne raspolažu relevatnim podacima da je riječ o grupaciji Lev tahor.

- Јoš uvijek se to provjerava, a ako budemo imali podatke mi ćemo automatski reagovati - kaže Ujić.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac navodi da pomenuta lica nisu počinila nikakvo krivično djelo, prekršaj ili na bilo koji način povrijedili zakon.

Јeste zato stanodavac - Savo Vulić. "Zaboravio" je da prijavi podstanare. Zaradio prekršajni nalog i novčanu kaznu. I svojim komšijama u naselju Kula izazvao nesanicu. A dok provjere traju, Vulić obećava da stanodavstvo neće produžiti. Već 4. februara prvoj grupi ističe zakonski tromjesečni bezvizni boravak. Do 28. februara svi bi trebalo da napuste BiH. Osim ako u međuvremenu ne zatraže azil.

- Mi ćemo kao interes lokalne zajednice prioritetno postaviti da se oni udalje sa teritorije opštine Istočna Ilidža, ali to nije rješenje ovog problema, odnosno ovo može biti problem čitave i šire društvene zajednice Republike Srpske i cijele BiH - istakao je načelnik ove opštine Marinko Božović.

O "jevrejskim talibanima" u BiH, oglasio se i DŽeruzalem post. Iako nije zvanično potvrđeno da su utočište pronašli baš u BiH, ovaj izraelski list prati skoru putanju dijela sekte. Od upravo Amerike, Kanade pa Gvatemale, gdje je sekta prvobitno bila bazirana, preko Irana gdje je 2018. bezuspješno pokušavala da dobije azil. Potom Iraka i na kraju Turske odakle je, upravo u novembru 2021. protjerana.

Da li su baš oni trenutno nastanjeni u Istočnom Sarajevu, nisu htjeli da nam otkriju. Prvo su od objektiva kamere satima bježali, a potom pred objektiv ipak stali. Kratko da kažu kako su miroljubivi.