latinica  ћирилица
28/01/2022 |  18:56 ⇒ 22:57 | Autor: SRNA

Maloljetnik osumnjičen za falsifikovanje novca

Policija je identifikovala mlađeg maloljetnika iz Doboja za koga se sumnja da je falsifikovao konvertibilne marke i evre, te ih prodavao drugim licima na području Republike Srpske i Federacije BiH.
PU Doboj  - maloljetnik falsifikovane novčanice - Foto: SRNA
PU Doboj - maloljetnik falsifikovane novčaniceFoto: SRNA

Riječ je o apoenima od 20 KM, 50 KM, 100 KM i 200 KM, te 50 evra, 100 evra, 200 evra i 500 evra.

Falsifikovane novčanice su prepoznatljive po natpisu "Lažni novac" koji se nalazi na prednjoj strani u donjem lijevom uglu novčanice na mjestu gdje bi trebao da se nalazi potpis guvernera Centralne banke BiH i po natpisu "Samo za filmsku upotrebu, replika kopija" gdje bi trebalo pisati Centralna banka BiH na vrhu zadnje strane novčanice.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Doboj Dragan Sušić večeras je na vanrednoj konferenciji za novinare naveo da je riječ o maloljetniku koji je putem društvenih mreža objavljivao oglase da prodaje lažni novac te je na taj način, za sada sa neodređenim brojem lica stupao u kontakt i dogovarao kupovinu.

Sušić je naveo da je u toku rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela te utvrđivanju identiteta i drugih lica koja su stavljala u opticaj falsifikovan novac.

Prema njegovim riječima, uz saglasnost Tužilaštva BiH, a na osnovu naredbe Suda BiH izvršen je pretres kuće koju koristi navedeno lice prilikom čega je pronađena i oduzeta veća količina falsifikovanih novčanica i štampač.

Tužilaštvo BiH se izjasnilo da postoje obilježja krivičnog djela krivotvorenje novca.

On je apelovao da građani budu oprezni prilikom novčanih transakcija i da obrate pažnju na izgled novčanice, te ukoliko posumnjaju da se radi o falsifikovanom novcu o tome odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu.

- Takođe, apelujemo da sva lica koja su kupovala falsifikovani novac odmah ga odnesu i predaju u najbližu policijsku stanicu, jer će samo na taj način izbjeći krivičnu odgovornost - izjavio je Sušić.

On je naveo da je Krivičnim zakonom BiH predviđeno da i onaj ko zna da je lažni novac načinjen ili stavljen u opticaj, a to ne prijavi, biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.