latinica  ћирилица
28/01/2022 |  22:37 ⇒ 22:37 | Autor: RTS

Zelenski: Ukrajina nije Titanik, previše panike iz Vašingtona

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ne može da isključi izbijanje rata širokih razmera sa Rusijom. Međutim, poručio je i da "Ukrajina nije Titanik koji tone". Kritikovao je medije i Vašington zbog "previše panike" koja opterećuje ekonomiju.
Vladimir Zelenski - Foto: AP
Vladimir ZelenskiFoto: AP

Volodimir Zelenski je izjavio na konferenciji za novinare da ne smatra da je situacija u Ukrajini sada napetija nego ranije, ali da to ne znači da eskalacija nije moguća, prenosi Rojters.

- Mediji stvaraju utisak da je ovde rat. Nema tenkova na ulicama. Ne treba nam ova panika - poručio je Zelenski.

Rekao je i da je Bela kuća napravila "grešku" pretjerano naglašavajući rizik od rata velikih razmjera, i da je to poruka koju je uputio i predsjedniku SAD DŽozefu Bajdenu u njihovom jučerašnjem telefonskom razgovoru.

Odluke SAD i Velike Britanije da opozovu diplomate iz Kijeva su, prema ocjeni ukrajinskog predsjednika, bili greška i pretjerivanje. "Mi nismo Titanik. Ukrajina ide napred", rekao je Zelenski.

NATO je, prema njegovim riječima, jedini garant čvrste bezbjednosti koju Ukrajina ima u svom sukobu sa Rusijom, i upozorio da bi istočne članice Alijanse takođe mogle biti izložene neprijateljstvima Moskve.

Ukrajinski predsjednik je kritikovao i Njemačku zbog nastavka saradnje na gasovodu Sjeverni tok 2, optužujući je da daje prioritet ekonomskim sporazumima sa Rusijom u odnosu na bezbjednost i teritorijalni integritet Ukrajine.

Takođe je naveo Britaniju kao jednu od zemalja koje dozvoljavaju "pranje novca" od strane Rusa, kao i oligarha koji izvlače novac iz zemalja kao što su Ukrajina i Kazahstan, navodi Rojters.