latinica  ћирилица
29/01/2022 |  13:30 ⇒ 13:31 | Autor: SRNA

Dodik: Hipoteze o raspadu BiH uzimaju "zdravo za gotovo"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska ima svoj položaj i ustavna ovlaštenja, a da se ranije iznesene hipoteze o raspadu BiH u nekim političkim krugovima uzimaju "zdravo za gotovo".
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je na jučerašnju izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića "da skretanje političkog fokusa na razgovore o Izbornom zakonu u Neumu pokazuje da to nije ništa drugo nego pokrivač za Dodikove separatističke aktivnosti" odgovorio da je smiješno da se ta vrsta priče postavlja na taj način.

- Razumijem političku borbu koja ide za tim da nam se pripiše ono što ne stoji. Neke hipotetičke ranije tvrdnje koje smo isticali da, ako BiH ne riješi svoj problem, ne preostaje ništa drugo nego da se raspadne, a mi preferiramo miran razlaz, oni uzimaju "zdravo za gotovo" - rekao je Dodik novinarima u Prnjavoru.

Dodik je istakao da srpski zvaničnici uporno govore i nameću kao odgovornu politiku da žele ustavni poredak u BiH koji podrazumijeva da Republika Srpska ima svoja ovlaštenja predviđena Ustavom, a vezana su za pravosuđe, finansije, vojsku i sve ostalo.

- Mi smo dimenzionirali naše aktivnosti tako što smo donijeli zaključke, povukli našu saglasnost za Oružane snage, indirektne poreze, sudski i tužilački savjet, jednostavno ponašamo se odgovorno, po Ustavu - rekao je Dodik.