latinica  ћирилица
30/01/2022 |  18:20 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Zatražen pritvor za radnika Doma "Rada Vranješević"; Dijete zbrinuto (VIDEO)

Okružno javno tužilaštvo zatražilo je pritvor za lice A.K, iz Banjaluke, radnika Doma za djecu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević", zbog osnovane sumnje da je počinilo krivično djelo - obljubu nad djetetom mlađim od petnaest godina.
Dom "Rada Vranješević" -
Dom "Rada Vranješević"

Dijete je zbrinuto na sigurnu lokaciju.

Centar za socijalni rad čeka dalje preporuke Tužilaštva.

Onima koji su imali propuste u radu, predsjednik Vlade Radovan Višković rekao je da će biti sankcionisani! Niko neće biti zaštićen!



Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane bojazni, da bi osumnjičeni boravkom na slobodi - mogao ponoviti krivično djelo i ometati krivični postupak, tako što bi uticao na svjedoke.

- Prijedlog za pritvor zatražen je i zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo i iz razloga vanrednih okolnosti, jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna.

U Centru za socijalni rad dijete su odmah izmjestili iz Doma. Kažu da svi slučajevi, kada je riječ o maloljetnom djetetu, moraju se riješiti što prije.

- Dijete smo izmjestili iz Doma, te je smješteno na sigurnu lokaciju. Obezbjeđena mu je i terapija. Nalazi se na toj lokaciji i čekamo sada na koji način će da djeluje Tužilaštvo i da nam da preporuke, šta da radimo sa djetetom - navela je Irena Јoldžić, direktorka Centra za socijalni rad.

Biće sankcionisani svi oni koji su imali propuste u radu i doveli do toga da u Domu "Rada Vranješević" bude počinjeno krivično djelo, jasan je predsjednik Vlade Radovan Višković.

- Niko neće biti zaštićen. I kao predsjednik Vlade i kao čovjek tražiću maksimalnu odgovornost svih koji su na neki način svojim neradom doprinijeli da dođe do jedne takve gnusne radnje, pogotovo u ustanovi kao što je Dom "Rada Vranješević" - poručio je Višković.

Nijedna kazna nije dovoljna za uništen dječiji život i zato iz Kancelarije Ombudmsena za djecu Republike Srpske, traže da kazna za počinioca bude adekvatna počinjenom djelu.

- Očekujemo da se hitno provede temeljna istraga o svim okolnostima slučaja koja, između ostalog, treba da odgovori na pitanja - ko je zakazao i koja institucija nije blagovremeno odgovorila na potrebe djeteta i njegovo pravo na zaštitu - navode iz Kancelarije ombudsmena za djecu Republike Srpske.

Za psiholege ovaj slučaj je "alarm" upozorenja!

- Nasilje nad djecom se vrši pretežno tamo gdje su ona povjerena na vaspitanje. Dakle, alarm je potreban stalni - stalna briga. Zato ja pominjem stručni uvid, sistemske preglede, radna anamneza - istakao je Aleksandar Milić, psiholog.

Podsjećamo, pripadnici Policijske uprave uhapsili su lice A.K. iz Banjaluke koji je radnik Doma, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo - obljuba nad djetetom mlađim od 15 godina.

Direktor Doma Vladimir Kajkut, oglasio se samo juče kratkom pisanom izjavom u kojoj navodi da je riječ o portiru, koji je suspendovan nakon što je vaspitač prijavio moguću zloupotrebu djeteta.