latinica  ћирилица
31/01/2022 |  21:06 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Zmajeva nagrada Matice Srpske Miroslavu Aleksiću

Zmajeva nagrada Matice Srpske pripala je Miroslavu Aleksiću za knjigu "Kafkino matursko odjelo".
Zmajeva nagrada Matice Srpske - Foto: Screenshot/YouTube
Zmajeva nagrada Matice SrpskeFoto: Screenshot/YouTube

Zmajeva nagrada Matice Srpske je najstarija književna nagrada koja se dodjeljuje još od 1953. godine. Među mnogobrojnim književnim djelima koja su konkurisala za ovo visoko priznanje u užem izboru našlo se 35.

Žiri nije imao lak zadatak, ali se na kraju ipak odlučio za knjigu " Kafkino matursko odjelo" autora Miroslava Aleksića.

- Vijest da sam dobitnik Zmajeve nagrade Matice srpske za 2021. godinu obilježila je za mene ovaj dan, ali i moj život i stvaralaštvo. Najstariju i najugledniju našu pjesničku nagradu dobilo je od 1953. do danas sedamdesetak najvećih srpskih i jugoslovenskih pjesnika, među kojima su i: Vasko Popa, Desanka Maksimović, Dobriša Cesarić, Ivan V. Lalić, Dušan Matić, Bora Radović, Vesna Parun, Skender Kulenović, Milovan Danojlić, Rajko Nogo, Dušan Kostić, Aleksandar Ristović, Izet Sarajlić i Matija Bećković. Sa radošću i dubokim osjećanjem odgovornosti očekujem uručenje ove nagrade 16. februara u svečanoj sali Matice srpske, na dan osnivanja naše najstarije kulturne i naučne institucije - istakao je Miroslav Aleksić.