latinica  ћирилица
01/02/2022 |  11:45 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Parlament Srpske o političko-ekonomskoj situaciji u BiH

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine na kojoj poslanici razmatraju dokument "Političko-ekonomska situacija u BiH".
Sjednica NSRS - Foto: RTRS
Sjednica NSRSFoto: RTRS

Prenos na RTRS plusu i našem portalu.

 

U dokumentu "Političko-ekonomska situacija u BiH" ističe se da politička kriza u institucionalnom funkcionisanju BiH može biti prevaziđena stalnim i istrajnim razgovorima političkih predstavnika.

Na početku sjednice poslanicima se obratio predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, koji je, u skladu sa Poslovnikom, zakazao današnju sjednicu i predložio dnevni red.

Foto: SRNA

Sjednici prisustvuju lideri parlamentarnih političkih partija sa sjedišem u Republici Srpski, kao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Foto: RTRS

Vladajuća većina Narodne skupštine Republike Srpske predložila je danas Narodnoj skupštini 12 zaključaka o političko-ekonomskoj situaciji u BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik predložio je da Narodna skupština Republike Srpske usvoji više zaključaka, među kojima je da nisu nestali razlozi zbog kojih srpski predstavnici ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH, kao i da se predloži zakon da se Srpska i drugi kolektiviteti zaštite od klevete, odnosno nazivanja genocidnim.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je danas tokom obraćanja poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, da nastave čuvati Republiku Srpsku.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra da je potrebno otvoriti aktivan dijalog za rješavanje svih važnih pitanja u BiH te da je posebna sjednica Narodne skupštine mudar politički iskorak koji otvara vrata dijalogu.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da samo Parlament Srpske može da donese odluku o učešću srpskih predstavnika u radu zajedničkih institucija BiH.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da set zakona koje Republika Srpske treba da usvoji u procesu vraćanja oduzetih nadležnosti treba da ima svoj redoslijed, te da je vitalno da se van snage stavi "Inckov zakon", kao i da se imovina Republike Srpske uknjiži na njene lokalne zajednice.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je skupštinski materijal za posebnu sjednicu siromašan i iznio zamjerku što nije dozvoljeno da narodni poslanici učestvuju u raspravi.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac izjavio je da ne smije postojati podjela srpskog političkog korpusa na partije u zajedničkim institucijama BiH u kojima Srbi moraju djelovati jedinstveno.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je da je Republika Srpska realnost, a najbolji čuvar njenog opstanka je autizam današnjih lidera bošnjačkih partija, odbijanje razgovora i slijepo insistiranje da je istina samo ono što oni kažu i da BiH pripada samo njima.

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak rekao je da je njihova stranka za dogovor sa Bošnjacima i Hrvatima, te da Republika Srpska treba da vraća svoje nadležnosti kada je riječ o institucijama koje ne funkcionišu na nivou BiH.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić udaljio je večeras sa posebne sjednice poslanika u Klubu SDS-a Nebojšu Vukanovića zbog ometanjanja izlaganja lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Nakon što je Vukanović udaljen sa zasjedanja, predstavnici opozicije razmatraju mogućnost da napuste posebnu sjednicu.

Podsjećamo, predsjednik SDA Bakir Izetbegović nije se odazvao pozivu predsjednika Narodne skupštine da prisustvuje sjednici i iznese svoje stavove.