latinica  ћирилица
07/02/2022 |  12:39 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

Pomen za ubijena 52 učenika u Šargovcu (FOTO/VIDEO)

U banjalučkom naselju Šargovac danas je služen pomen za 52 učenika Osnovne škole "Đura Јakšić" ubijena na današnji dan 1942. godine.
Šargovac - obilježavanje - Foto: RTRS
Šargovac - obilježavanjeFoto: RTRS

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da zločin u kojem su ustaše tokom Drugog svjetskog rata zvjerski ubile 52 učenika banjalučke Osnovne škole "Đura Јakšić" u Šargovcu treba da bude opomena svima da ovo stradanje ne bi smjelo biti zaboravljeno.

Trivićeva je rekla da je važno da se kroz obrazovni sistem i edukacije učenici upoznaju o ovim nemilim dešavanjima i sa istorijskim događajima koji su važni za opstanak srpskog naroda, što treba činiti tokom čitave godine, a ne samo na dan stradanja.

Za stradale učenike je u holu škole "Đura Јakšić" služen parastos, a održan je i istorijsko-poetski čas.

Obilježavanju 80 godina od stradanja 52 učenika Osnovne škole "Đura Јakšić" prisustvovali su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, odbornici Skupštine grada Banjaluka, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Spomenik u Šargovcu

Prisustvovali su i direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, predstavnici ministarstava u Vladi Srpske, te građani, nastavnici i učenici.

Ustaše su 7. februara 1942. godine, u pokolju u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac, na najmonstruozniji način ubile 2.300 Srba, među kojima i 551 dijete.