latinica  ћирилица
09/02/2022 |  09:38 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

NSRS o Nacrtu zakona o audio-vizuelnim djelatnostima (VIDEO)

Poslaničkom raspravom o Nacrtu zakona o audio-vizuelnim djelatnostima završeno je današnje zasjedanje NSRS. Prethodno je razmotren Prijedlog zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu - prijedlog Kluba poslanika SNSD, Prijedlog zakona o fiskalizaciji, čiji je osnovni cilj smanjenje sive ekonomije. Razmotren je i Prijedlog zakona o obnovljivim izvorima energije.
NSRS -
NSRS

Ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić izjavila je da je cilj Nacrta zakona o audio-vizuelnim djelatnostima podsticanje njihovog razvoja i promocija audio-vizuelnog stvaralaštva u Srpskoj.

Obrazlažući ovaj nacrt Trivićeva je rekla da se ovim aktom uspostavlja i sistem podrške razvoju tih djelatnosti i očuvanje vrijednosti domaćeg audio-vizuelnog djela, uz zaštitu prava i interesa korisnika i stvaranje uslova za domaću i međunarodnu koprodukciju.

-------

Cilj razmotrenog Prijedloga zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu je borba protiv korupcije, rekao je u završnoj riječi zamjenik predsjednika Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica.

Mazalica je istakao da SNSD stoji iza ovog zakona koji predstavlja opredjeljenje ka borbi protiv korupcije.

- Borba protiv korupcije zavisi od dobrih zakonskih i sistemskih rješenja. Mi smo upravo iz tog razloga ponudili ovaj zakon. Opredjeljenje za borbu protiv korupcije postoji u rukovodstvu Srpske, u Vladi Srpske - rekao je Mazalica.

On je rekao da ovaj zakon stupa na snagu godinu dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".

---------

Mazalica je rekao da je predloženi zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu - poreski zakon kojim se procjenjuje da li određena lica mogu da dokažu način sticanja imovine.

Mazalica je rekao da je njime predviđeno da se, ukoliko lica ne mogu da dokažu način sticanja imovine, ta imovina oporezuje po stopi od 75 odsto.

- Nakon toga se obavezno upoznaje i tužilaštvo koje bi moglo utvrditi da li je iza takve imovine možda stajalo neko krivično djelo i da li je krivično djelo poslužilo da se stekne toliko velika imovina, za koju se ne može dokazati način sticanja - rekao je Mazalica.

--------

Elektroprivreda Republike Srpske  i u budućnosti će biti izvozno orijentisana, te imati ubjedljivo najnižu cijenu struje za građane i ovdašnju privredu, rekao je poslanik SNSD-a Ilija Tamindžija tokom rasprave o Prijedlogu zakona o obnovljivim izvorima energije.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je da se Prijedlogom zakona o obnovljivim izvorima energije definišu nove šeme podsticaja s ciljem da se utiče na povećanje izgradnje objekata koji koriste obnovljive izvore, ali i udio "zelene energije" u ukupnoj proizvodnji električne energije u Srpskoj.

Đokić je rekao da je cilj da podsticajne mjere budu zasnovane na tržišnim principima, ali i da se ograniči, odnosno smanji, rast naknade za podsticanje obnovljivih izvora, s jedne strane.

Predloženi zakon o fiskalizaciji dugoročno će donijeti bolju kontrolu prometa robe i usluga, smanjiti sivu ekonomiju, stvoriti bolje uslove poslovanja i doprinijeti većim prihodima budžetu rekla je tokom skupštinske rasprave o ovom Prijedlogu zakona potpredsjednica Narodne skupštine Željka Stojičić.

Ona je ocijenila pozitivnim savremena rješenja koja nudi ovaj zakon za kontrolu roba i usluga navodeći da važnu ulogu u sprovođenju novog zakona o fiskalizaiji ima Poreska uprava.

Smanjenje sive zove, gdje se posluje gotovim novcem, jedan je od osnovnih ciljeva kojima privreda teži, a najbolji način za to je registrovanje prometa putem fiskalnih uređaja, rekla je pomoćnica ministra finansija Republike Srpske Slobodanka Popović obrazlažući zakon o fiskalizaciji pred narodnim poslanicima.

Popovićeva je rekla da su analize pokazale da aktuelni model fiskalizacije ima određene manjkavosti što je ukazalo na potrebu izmjene sistema fiskalizacije.

-----------

Potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković očekuje izvinjenje od Begije Smajić iz Poslaničke grupe Zajedno za BiH za skandaloznu izjavu da je Vojska Republike Srpske osuđena za genocid.

-----------

Pred poslanicima će biti i Prijedlog zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, koji je predložio Klub poslanika SNSD-a.

----------

Na jučerašnjoj sjednici poslanici su razmotrili po hitnom postupku Prijedlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi kojim se predviđa nova republička upravna organizacija - Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske i propisuju poslovi koje ona obavlja.

Po hitnom postupku razmotren je i Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini kojim se uređuje svojina na nepokretnoj imovini koja služi kao sredstvo vršenja i sprovođenja javne vlasti, a koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili Zakon o dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, čiji je cilj da privrednim društvima bude omogućen efikasniji pristup izvorima kapitala u okolnostima njihove smanjene likvidnosti usljed ekonomskih poremećaja prouzrokovanih pandemijom virusa korona.