latinica  ћирилица
09/02/2022 |  15:06 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Srbima u FBiH uskraćena mnoga prava, svedeni na statističku grešku (VIDEO)

Srbima u Federaciji uskraćena su mnoga prava, svedeni su na statističku grešku, a od 1. marta u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu mogli bi ostati i bez socijalnih davanja.
Asocijacija Srba u FBiH - Foto: RTRS
Asocijacija Srba u FBiHFoto: RTRS

Predstavnici Srba u ovim opštinama poručuju da su povratkom spriječili etničko čišćenje započeto 1995. godine, a sada, kažu, svjedoče tihom etničkom čišćenju.

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne zaštite i izbjeglih Livanjskog kantona obavijestilo je opštine Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo da će od 1. marta obustaviti isplate sredstava korisnicima socijalne pomoći, što u ovim lokalnim zajednicama ocjenjuju kao skandalozno.

- To je uradio ministar iz SDP-a BiH koji je Srbin. Nevjerovatno je sa kakvim problemima se suočavamo, a ovaj je jedan od njih - rekla je načelnica opštine Drvar Dušica Runić.

Srbi u ovim opštinama u Federaciji nemaju pravo na nacionalnu grupu predmeta. U pojedinim lokalnim zajednicama nije im obezbijeđena ni zdravstvena zaštita.

Načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša podsjetio je da u ovoj lokalnoj zajednici nije omogućeno izučavanje srpskog jezika i grupe nacionalnih predmeta.

- Uprkos našim nastojanjima, ovo pitanje nikada nije riješeno. Sva prava koja su garantovana Ustavom su uskraćena Srbima u FBiH - rekao je Radivojša.

Načelnik opštine Bosansko Grahovo Uroš Đuran naveo je da ova lokalna zajednica nema dom zdravlja i da u posljednjih nekoliko mjeseci ne dolazi ni doktor u lokalnu ambulantu.

Iz Asocijacije Srba FBiH pozvali su Srbe u Livanjskom kantonu na jedinstvo. Predsjednik Asocijacije Mile Marčeta rekao je da Srbi u FBiH nisu konstitutivni.

- Srba u FBiH nema nigdje, statistička su greška, a problem jeste i Izborni zakon BiH kojim nije omogućeno da biraju legitimne predstavnike. Nažalost, u razgovorima o izmjenama ovoga zakona, a koji se odnosi na FBiH, Srba nema - rekao je Marčeta.

Predsjedavajući Skupštine opštine Bosanski Petrovac Nemanja Davidović rekao da da u Skupštini Unsko-sanskog kantona nema Srba i da zato ne mogu biti ostvarena njihova prava.

- Želimo da poručimo da Srbi žele da biraju svoje predstavnike u FBiH. Ovo nije usmjereno protiv bilo kojeg drugog naroda, već samo želimo da, ako svi imaju pravo da biraju svoje predstavnike, to mogu i Srbi u FBiH - istakao je Davidović.

Iz Asocijacije Srba u Federaciji BiH, ovom prilikom zahvalili su Srbiji na nesebičnoj pomoći Srbima u povratničkim opštinama u Livanjskom kantonu, jer bez Republike Srpske i Srbije, kažu, Srbima nema života u Federaciji.