latinica  ћирилица
13/02/2022 |  18:42 ⇒ 14/02/2022 | 06:57 | Autor: RTRS

Oštra reagovanja iz Srpske na nove provokacije iz Bužima (VIDEO)

Nove provokacije iz Bužima i uznemirujući snimci. U ratnim uniformama i zelenim beretkama, a pod zastavama tzv. Armije BiH, bošnjačka udruženja okupila su svoje pristalice na lokalitetu Hasin Vrh. Uz pokliče "Alahu Ekber", na snimcima se čuje i pucnjava.
Republika Srpska (@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Republika Srpska (@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

- Mi znamo da SDA okuplja svoje ratne veterane, pokušava ih mobilisati i organizovati u nekoj zabludnoj priči o tome da eventualno nešto će trebati. Neće ovdje biti nikakvog rata - rekao je za našu Televiziju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Pucnjavom i pokličima "Alahu ekber", u Bužimu je obilježen, kako su to organizatori, slom "srbo-četničke ofanzive". Do Hasinog Vrha defilovali su u uniformama, sa zelenim beretkama, pod ratnim zastavama tzv. Armije BiH. Na snimcima i djeca.

Rata neće biti, jasan je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Kaže da se radi o političkom planu SDA da promocijom muslimanskog nacionalizma stvori BiH samo za jedan narod – Bošnjake.

- To je nešto što je organizovano, to je neka podmukla aktivnost koja je očigledno na prostoru čitave Federacije. Mi znamo da SDA okuplja svoje ratne veterane, pokušava ih mobilizovati i naravno pokušava ih organizovati u nekoj zabludnoj priči o tome da eventualno nešto će trebati. Neće ovdje biti nikakvog rata - poručio je Dodik.

U Boračkoj organizacija Republike Srpske zahtijevaju da se obustave bošnjačke provokacije u Bužimu koje izazivaju strah kod srpskog stanovništva u tom dijelu BiH. Očekuju da će međunarodna zajednica konačno reagovati .

- Ne želimo ponovo rat na ovim prostorima, mi zaista želimo da međunarodna zajednica bude bar malo objektivna, kako bi omogućila ne samo našem stanovništvu nego svima, da bude mirno u ovim vrlo nemirnim vremenima koji su kod nas i u svijetu - rekao je Aleksandar Savić predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice, Branimir Kojić, podsjeća da su krajem januara podnijeli krivične prijave protiv nekoliko lica povodom njihovog prošlog okupljanja u Bužimu, ali Tužilaštvo i Sud BiH se ne oglašavaju o tom pitanju.

- Tražimo i od Tužilaštva i Suda BiH, od onih koji pokreću ovakve akcije, koji šire mržnju, da odmah Sud i Tužilaštvo procesuiraju te usijane glave i one koji prave probleme po BiH - navela je Božica FŽivković Rajilić predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Od reakcije međunarodne zajednice nema ništa, jasan je srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik. Kaže da Zapad daje podršku radikalnom islamizmu i da njihovo partnerstvo sa Bošnjacima učvršćuje krajnji cilj – majorizacija Srba. Naglašava, Srbi neće pristati da budu građanska manjina u BiH, nego će nastaviti mirnim putem da se bore za svoja prava.

Dodik kaže da muslimani od 1995. godine pokušavaju da u miru ostvare ono što nisu uspjeli u ratu i ratom - da od BiH naprave muslimansku državu, a sve pod izgovorom stvaranja funkcionalne države. Dodik ističe da je svijet olako prešao preko činjenice da su se u građanskom ratu u BiH na strani muslimana borili mudžahedini, oni isti protiv kojih se Zapad borio u više svjetskih država.

- Međunarodna zajednica je na fonu muslimanskog ekstremizma ovdje. Htjela ne htjela, ono što čini administracija SAD-a ili briselska administracija, oni naravno imaju svoja objašnjenja za to, ali stvarajući priču o centralnoj Bosni, stvaraju unitarnu državu u kojoj bi trebalo da bude država za jedan narod i za jednu većinu - dodao je Dodik.

Simptomatično je, smatra predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, što, kao ni nakon ranijih okupljanja u Bužimu, nema zvaničnih reakcija iz političkog Sarajeva.

- To je sada prilika da testiramo sve one koji osuđuju po nekim pitanjima Republiku Srpsku i govor koji se nekada čuje u Srpskoj, da vidimo da li će to osuditi Bošnjaci u FBiH. Govor mržnje treba da bude sankcionisan u skladu sa propisima BiH i entiteta FBiH - dodao je Đokić.

Ćute i federalni zvaničnici i mediji na marševe bošnjačkih udruženja po Bužimu. Ćute i na pokliče Alah ekber i pucnjavu. Ali zato nisu ćutali 9. januara, kada se slavio Dan Republike i kada su u svečanom defileu bile legitime formacije MUP-a Republike Srpske.