latinica  ћирилица
15/02/2022 |  10:55 ⇒ 13:58 | Autor: RTRS

Srbija obilježava Dan državnosti (FOTO/VIDEO)

Srbija obilježava Dan državnosti - u znak sjećanja na dva važna događaja iz istorije Srbije, koja su se desila na Sretenje, 15. februara - Prvi srpski ustanak koji je izbio 1804. godine i proglašenje Sretenjskog ustava 1835. godine.
Obilježavanje Dana državnosti Srbije - Foto: RTRS
Obilježavanje Dana državnosti SrbijeFoto: RTRS

Svečana državna ceremonija održana je u Orašcu. Svečanosti su prisustvovali premijer Srbije Ana Brnabić kao izaslanik predsjednika Srbije i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Foto: SRNA

Prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, kao i ministri u Vladi Srbije. 

Pomen je služio Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Јovan sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Foto: SRNA

Brnabić i Dodik su položili vijence na spomenik Karađorđu, a orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu Bože pravde.

Foto: SRNA

Dodik je rekao da se Dan državnosti Srbije u Republici Srpskoj doživljava kao zajednički praznik.

Foto: SRNA

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija slavi godišnjicu obnove i utemeljenja države kao slobodne i ustavne.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Povodom Dana državnosti, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Među odlikovanim je i predsjednica Željka Cvijanović kojoj je uručen Orden Republike Srbije na lenti. Zlatna medalja za hrabrost "Miloš Obilić" posthumno je dodijeljena Slavku Јovičiću.

U Srbiji se danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na dva važna događaja iz njene istorije koja su se desila na Sretenje, 15. februara - početak Prvog srpskog ustanka 1804. i proglašenje Sretenjskog Ustava 1835. godine.