latinica  ћирилица
15/02/2022 |  15:28 ⇒ 18:31 | Autor: sputniknews.com

Putin: Ne možemo da zažmurimo na to kako Zapad tumači princip bezbjednosti (VIDEO)

Rusija ne može da zažmuri na to kako SAD i NATO "sasvim slobodno i u svoju korist" tumače princip nedjeljive bezbjednosti, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za štampu sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Moskvi.
Vladimir Putin i Olaf Šolc - Foto: Screenshot/YouTube
Vladimir Putin i Olaf ŠolcFoto: Screenshot/YouTube

Govoreći o prijetnji ratom u Evropi, Putin je podsjetio da je NATO već jednom pokrenuo rat na starom kontinentu – protiv Јugoslavije.

- To je loš primjer - rekao je Putin, istakavši da Rusija ne želi rat, stoga je i iznijela prijedloge o bezbjednosti u Evropi.

Ruski lider smatra genocidom to što se sada dešava u Donbasu.

Govoreći o bezbjednosnim garancijama koje traži Rusija od Zapada, ruski lider je istakao da Moskva ne može da zažmuri na to kako SAD i NATO sasvim slobodno i u svoju korist tumače princip nedjeljive bezbjednosti.

Kako je naveo, nasilno obuzdavanje Rusije od strane Zapada Moskva doživljava kao prijetnju bezbjednosti zemlje.
 

Što se tiče "Sjevernog toka 2", on je komercijalni projekat koji je završen i spreman za rad. Međutim, Putin je istakao da će Rusija nastaviti sa isporukama gasa preko Ukrajine i poslije 2024. godine, ako bude potražnje i rentabilnosti.

Njemački kancelar je, sa svoje strane, pozvao na hitnu deeskalaciju oko Ukrajine.

- Moja posjeta je u znaku krize, najteže krize u posljednjih više decenija u Evropi. Vojne aktivnosti Rusije i koncentracija ruskih trupa duž granice oduzeli su dosta vremena u našim pregovorima, kao i pitanja o bezbjednosnim garancijama koje je formulisala Rusija. Iznio sam svoju procjenu bezbjednosne situacije i kako mi i naši evropski partneri ocjenjujemo ovu situaciju - rekao je Šolc.

Razgovor Putina i Šolca je trajao više od tri sata.