latinica  ћирилица
16/02/2022 |  19:28 ⇒ 19:29 | Autor: sputniknews.com

Lavrov i Čavušoglu razgovarali o Ukrajini i BiH

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa turskim kolegom Mevlutom Šavušogluom.
Moskva, Rusija (Foto: MIP Rusije) -
Moskva, Rusija (Foto: MIP Rusije)

Šef ruske diplomatije je tom prilikom istakao da su neprihvatljivi postupci Zapada koji vode ubrzanoj militarizaciji Ukrajine.

- Razmotrena je situacija na jugoistoku Ukrajine. Lavrov je ukazao na neprihvatljivost akcija Zapada koje vode ubrzanoj militarizaciji te zemlje i na opasnost od nepromišljenog razvoja vojno-tehničke saradnje sa kijevskim vlastima u aktuelnoj situaciji - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
 
Lavrov je istakao da striktno poštovanje Minskih sporazuma i dogovora, postignutih u okviru normandijskog formata i trilateralne Kontakt grupe nema alternativu.

Kako je precizirano, razgovarano je i o ključnim temama sa međunarodne agende.

- Lavrov je izvijestio sagovornika o nastavku rada na promociji ruskih inicijativa za osiguravanje dugoročnih pravnih bezbjednosnih garancija u Evropi. Ministar je pozvao Tursku da doprinese izradi konstruktivne i odgovorne reakcije na ruske prijedloge - ističe se u saopštenju ruske strane.
 
Pored toga, ministri su se tokom razgovora "dotakli pojedinih aspekata rješavanja situacije u BiH, Siriji i Zakavkazju, kao i saradnje u okviru međunarodnih struktura".

Ističe se da je razgovor održan na inicijativu turske strane.