latinica  ћирилица
18/02/2022 |  22:04 ⇒ 22:18 | Autor: sputniknews.com

Pronađen dokument – Zapad 1991. godine tvrdio da je neprihvatljivo dalje širenje NATO-a na Istok

U Nacionalnom arhivu Velike Britanije pronađen je dokument iz 1991. godine u kome su zapadne zemlje izjavile da je neprihvatljivo širenje NATO-a na Istok, piše list Špigl.
NATO - Foto: RTRS
NATOFoto: RTRS

Dokument, koji je prvobitno bio klasifikovan kao "tajni", pronašao je profesor sa Bostonskog univerziteta DŽošua Šifrinson.

U tekstu se govori o sastanku predstavnika ministarstava spoljnih poslova Velike Britanije, SAD, Francuske i Njemačke koji je održan u Bonu 6. marta 1991. godine. Na sastanku se razgovaralo o pitanju bezbjednosti Poljske i drugih zemalja Istočne Evrope.
 
Iz dokumenta proizilazi da su se učesnici sastanka složili da je članstvo zemalja Istočne Evrope u NATO- u "neprihvatljivo", piše njemački list.
 
Ističe se da je njemački predstavnik Јirgen Hrobog tom prilikom rekao da "su potrebne nove ideje o tome kako da se osigura bezbjednost Centralne i Istočne Evrope".

- Tokom pregovora u formatu 2+4 jasno smo stavili do znanja da se NATO neće širiti dalje od rijeke Labe. Stoga ne možemo da ponudimo članstvo u NATO-u Poljskoj i drugim zemljama - navodi se u dijelu dokumenta, piše Špigl.

U članku je precizirano da je njemački predstavnik u svojoj izjavi "očigledno pomiješao Labu sa Odrom".
 
Prema riječima Hroborga, taj stav se poklapa sa mišljenjem Vlade tadašnjeg njemačkog kancelara Helmuta Kola i ministra spoljnih poslova Hansa Ditriha Genšera.

Kako piše list, pozivajući se na dokument, predstavnik SAD Rajmond Zajc je izjavio da su "Sovjetskom Savezu dali do znanja" da neće oni profitirati od povlačenja sovjetskih trupa iz Istočne Evrope.
 
- NATO ne bi trebalo da se širi na Istok ni formalno ni nezvanično - rekao je američki predstavnik, prenosi Špigl.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da je Zapad nebrojeno puta obećavao Rusiji ravnopravnu bezbjednost i kršio ta obećanja, natjeravši tako Moskvu da zahtjeva pisane garancije za sopstvenu bezbjednost.