latinica  ћирилица
21/02/2022 |  07:49 ⇒ 19:51 | Autor: Agencije

Putin rekao Šolcu i Makronu da namjerava da prizna DNR i LNR (VIDEO)

Ukrajinska vojska već četvrti dan intenzivno granatira pozicije Donjecke i Luganske narodne republike. Vlasti ovih samoproglašenih republika su bile prinuđene da objave evakuaciju stanovništva na teritoriju Rusije i proglase opštu mobilizaciju.
Uništeni ruski punkt - Foto: Screenshot/YouTube
Uništeni ruski punktFoto: Screenshot/YouTube

19.45 - Kriza u Ukrajini

19.15 - Tas: Putin informisao Šolca i Makrona da će potpisati dekret o nezavisnosti Donjecka i Luganska

Kremlj je saopštio da je ruski predsjednik Vladimir Putin informisao francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca o ishodu sastanka Savjeta za bezbjednost.

Putin im je rekao da će uskoro potpisati dekret o priznanju nezavisnosti regiona na istoku Ukrajine, javlja Tas.

Makron i Šolc su rekli Putinu da su spremni da ostanu u kontaktu, javlja RIA Novosti, pozivajući se na Kremlj.

Iz Šolcevog kabineta je prethodno saopšteno da njemački kancelar osuđuje planove o priznanju Donjecka i Luganska, kao i da bi to bilo jednostrano kršenje sporazuma iz Minska.

19.10 - Šef evropske diplomatije Žozep Borelj kaže da je sa zabrinutošću pratio sastanak ruskog Savjeta za bezbjednost i pozvao predsjeednika Vladimira Putina da ne prizna nezavisnost Luganska i Donjecka.

U slučaju da do toga ipak dođe, Evropska unija će oštro reagovati, poručio je Borelj, dodajući da će on sam predložiti ministrima država članica da uvedu sankcije. 

19.10 - Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski sazvao sastanak Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu.

18.50 - Predsjednik Rusije Vladimir Putin uskoro će se obratiti javnosti, javljaju ruski mediji, bez preciziranja kada će se to tačno desiti.

Očekuje se da saopšti da li je donio odluku o priznanju nezavisnosti Luganske i Donjecke narodne republike.

18.45 - Evropska unija je uvela sankcije za pet osoba koje se dovode u vezu sa parlamentarnim izborima koji su održani na Krimu 2021. godine.

Riječ je o poslanicima ruske Dume, izabranim da predstavljaju Krim i grad Sevastopolj, a sankcionisani su i predsjednik i zamjenik predsjednika izborne komisije Sevastopolja, navodi se u saopštenju EU.

17.47 - Ukrajinske snage granatirale su Dokučajevsk, južno od grada Donjecka, upotrijebivši mine zabranjenog kalibra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre u Donbasu.

17.30 - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba zatražio je danas od članica Savjeta bezbjednosti UN da održe hitne razgovore o praktičnim koracima za garanciju sigirnosti njegove zemlje i deeskalaciju tenzija sa Rusijom.
Rusija je stalna članica Savjeta bezbjednosti UN sa pravom veta.

17.15 - Novo granatiranje Donbasa od strane ukrajinske vojske - tri civilna objekta pogođena u Gorlovki, dok se detonacije čuju i u okolini Luganska, javlja Sputnjik.

Kako navodi Ministarstvo za vanredne situacije DNR, u mjestu Gorlovka su pogođene dvije devetospratnice i jedna škola. Za sada nema informacija o mogućim žrtvama.

16.42 - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitri Kuleba demantovao je ruske izvještaje o, kako je rekao, navodnom ukrajinskom napadu.

- Ne. Ukrajina nije napala ni Donjeck, ni Lugansk, nije slala ni diverzante, ni oklopna vozila preko ruske granice, granatirala rusku teritoriju, granatirala ruski granični prelaz, vršila akte sabotaže - objavio je Kuleba.

16.35 - Šefovi diplomatija Rusije i Francuske Sergej Lavrov i Žan Iv le Drijan razgovarali su telefonom i dogovorili da se sastanu 25. februara, saopštilo je francusko Ministarstvo.

Sastanak će se održati samo ako do tog trenutka ne dođe do ruske invazije, navode u Parizu.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je navelo i da je Le Drijan rekao Lavrovu da je hitno potreban trilateralni sastanak, kao i da je Evropa otvorena za dijalog.

16.05 - Šef Ruske Federalne službe bezbjednosti Aleksander Bortnikov rekao je da je sve gora situacija u Donjecku i Lugansku, kao i da je 70.000 ljudi već prebjeglo u Rusiju.

Naveo je i da je uhvaćen jedan član ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe koja je upala na teritoriju Rusije.

15.55 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kaže da je situacija sa Ukrajinom jako napeta i izuzetno opasna, kao i da je Ukrajina grupisala velike snage kod istočnih regiona.

15.18 - Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da treba odlučiti šta dalje da se radi po pitanju Donbasa, polazeći od situacije na terenu.

Kako je rekao, Rusija je u početku činila sve kako bi se mirnim putem izgladile protivrječnosti između Kijeva i Donbasa.

14.51 - Donjecka narodna republika traži od predsjednika Rusije Vladimira Putina da prizna nezavisnost republike, izjavio je šef DNR Denis Pušilin.

Isto je zatražio i njegov kolega iz Luganske narodne republike Leonid Pasečnik.

------------------

14.37 - Šef samoproglašene Donjecke narodne republike Denis Pušilin zahvalio je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu na pomoći Donbasu.

Kako je naveo, stanovnici Donbasa se osjećaju Rusima i glavni im je cilj integracija sa Rusijom.

-------------------

14.19 - Ministar spoljnih poslova Sirije Fejsal Mikdad istakao je da zapadne zemlje podstiču agresiju Ukrajine protiv Rusije, snabdijevaju Kijev savremenim oružjem, grade vojne baze na njenoj teritoriji, čime krše sve međunarodne sporazume, "a istovremeno govore da je Rusija kriva za sve".

---------------------------

14.04 - Ruska vojska i graničari spriječili su da diverzantska grupa sa teritorije Ukrajine naruši državnu granicu, saopštio je Јužni vojni okrug.

Tokom razmjene vatre na teritoriju Rusije su ušla dva ukrajinska pješadijska vozila radi evakuacije.

Tom prilikom ubijena su petorica diverzanata, dok su uništena oba oklopna vozila.

Niko od pripadnika ruske vojske nije povrijeđen.

------------

13.41 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom o krizi na istoku Evrope i situaciji na zapadnom Balkanu.

-----------

12.06 - DNR uveo vanrednu situaciju zbog nestanka vode, nakon što je usljed granatiranja ukrajinske vojske oštećen vodovod.

-----------------
 
11.47 - Ukrajinska vojska granatira duž cijele linije razdvajanja u Donbasu, saopštio je portparol Narodne milicije DNR Edvard Basurin.

Prema njegovim riječima, ukrajinska vojska je počela realizaciju plana invazije na Donbas.

-------------------

11.27 - Projektil koji je ispalila ukrajinska vojska pogidio je punkt granične službe FSB u Rostovskoj oblasti.

Zgrada je u potunosti uništena.

Tom prilikom niko nije povrijeđen.

Demineri su na licu mjesta.

--------------

10.00 - Iz Kremlja je saopšteno da nije bilo konkretnih planova za samit o Ukrajini između ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika SAD DŽozefom Bajdenom, ali da bi se mogao dogovoriti poziv ili sastanak u svakom trenutku.

----------------

09.45 -Predsjednik Rusije Vladimir Putin održaće danas veliku sjednicu Savjeta bezbjednosti Rusije, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-------------

09.21 - Eksplozija je odjeknula u području aerodroma u Donjecku, javlja dopisnik Sputnjika.

----------

09.16 - Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da je EU spremila sankcije u slučaju dalje eskalacije ukrajinske krize, ali da se radi na tome da do tog kritičnog trenutka ne dođe.

- Sazvaću vanredni sastanak Savjeta ministara za spoljne poslove EU i predstaviću sankcije kada za to dođe trenutak. Savjet je taj koji donosi ovu odluku na moj prijedlog. Mi smo spremni da to uradimo kada dođe trenutak i nadam se, a radimo na tome da trenutak ne dođe - kaže šef dipomatije EU.

----------------

08.03 - Šef samoproglašene Luganske narodne republike Leonid Pasečnik potpisao je ukaz o dobrovoljnoj mobilizaciji muškaraca uzrasta iznad 55 godina.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je da je iz Donbasa dosad u Rusiju stiglo oko 61.000 izbjeglica.

Plakati sa pozivom na mobilizaciju izlijepljeni su po cijelom Donbasu.

Narodna milicija DNR saopštila je da je prilikom granatiranja ukrajinske vojske tokom noći poginuo jedan njihov pripadnik, dok se još jedna osoba nalazi u teškom stanju.

Ukrajinska vojska je granatirala i dvije škole u Donjecku.

Dva civila su poginula tokom granatiranja teritorije LNR, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju na telegramu.

Kako su naveli, ukrajinski vojnici su devet puta tokom noći otvorili vatru na naseljena mjesta republike.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron predložio je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i američkom lideru DŽozefu Bajdenu da održe samit o bezbjednosti u Evropi.

Obje strane su pristale, saopštila je Јelisejska palata.