latinica  ћирилица
23/02/2022 |  07:50 ⇒ 24/02/2022 | 09:12 | Autor: Agencije

Počela ruska operacija: Eksplozije odjekuju u Luganjsku, Kijevu, Odesi, Harkovu; Meta vojni objekti (VIDEO)

Rusija pokrenula "specijalnu vojnu operaciju radi odbrane naroda u Donbasu". Ukrajina proglasila ratno stanje. Eksplozije se čuju širom zemlje. Bajden najavljuje "jedinstven i odlučan odgovor SAD i saveznika".
Ukrajina - eksplozija (Screenshot from youtube.com/user/gorlowka) -
Ukrajina - eksplozija (Screenshot from youtube.com/user/gorlowka)

6.42 - Američki predsjednik DŽozef Bajden saopštio je da će se sutra sastati sa liderima G7. SAD i saveznici će pogoditi Rusiju novim teškim sankcijama, a Amerika će nastaviti da pruža pomoć i podršku Ukrajini i njenom narodu.

6.32 - Granična služba Ukrajine saopštila je da je državna granica napadnuta od strane Rusije uz podršku Bjelorusije.

6.30 - Borbe se vode u DNR duž cijele kontakt linije, saopštio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin, pozivajući ukrajinsku vojsku da položi oružje.

6.25 - Američki predsjednik DŽozef Bajden najavio je uvođenje novih sankcija Rusiji.

6.22 - Rojters javlja da su odjeknule dvije eksplozije u Mariupolju.

6.20 - Obustavljen rad aerodroma gradova Anapa, Gelendžik, Elista, Stavropolj, Belgorod, Brjansk, Orel, Kursk, Voronjež, Simferopolj, saopštila je Rosavijacija.

6.10 - U Kijevu se čuju sirene za uzbunu, a veliki broj civila napušta glavni grad Ukrajine.

5.47 - Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da uvode ratno stanje na cijeloj teritoriji zemlje, kao i da ruske snage gađaju vojnu infrastrukturu.

5.42 - Ruske oružane snage ne nanose nikakve raketne, vazdušne niti artiljerijske napade na gradove Ukrajine, saopštili su Sputnjiku u Ministarstvu odbrane.
Civilnom stanovništvu ništa ne preti. Ministarstvo odbrane je dodalo da su mete napada vojna infrastruktura, objekti PVO, vojni aerodromi i avijacija ukrajinske vojske.

5.38 - En-Bi-Si, pozivajući se na savjetnika ministra policije Ukrajine, javlja da su se ruski padobranci iskrcali u Odesu.

5.36 - Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg izjavio je da najoštrije osuđuje ruski napad na Ukrajinu koji predstvlja rizik za nebrojene žrtve, prenosi Rojters.

 - Stojimo uz narod Ukrajine, u ovo teško vrijeme, NATO će učiniti sve da zaštiti i odbrani naše saveznike - rekao je Stoltenberg.

5.31 - Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski saziva hitnu sjednicu Saveza bezbjednosti zemlje.

5.25 - U Donjecku i Luganjsku odjekuju eksplozije i čuje se artiljerijska paljba, javlja dopisnik Sputnjika.

5.08 - Napadi krstarećim raketama

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je "u toku napad krstarećim i balističkim projektilima".

5.02 - Ukrajinski mediji javljaju, ekslplozije se čuju u Kijevu, Kramatorsku, Harkovu, Odesi Berdjansku, kao i u području kijevskog aerodroma Borispolj.

4.50 - Bajden upozorio Rusiju na “dalje posledice“ nakon pokretanja specijalne vojne operacije u Donbasu

4.03 - Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je specijalnu vojnu operaciju u Donbasu.

3.30 - Na zahtjev Ukrajine vanredna sjednica SB

3.23 - Letovi civilnih aviona u vazdušnom prostoru Ukrajine ograničeni su zbog mogućih prijetnji po avijaciju, navedeno iz podataka sistema za upozorenje NOTAM.

2.20 - Blinken očekuje da Rusija krene u akciju pije zore

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je televizijskoj mreži En-Bi-Si da očekuje "početak ruskog napada prije isteka noći", ali da "još uvijek vidi šansu" da se takav scenario izbjegne.

- Čini se da je sve spremno za ozbiljnu rusku akciju protiv Ukrajine - rekao je Blinken.

1.27 - Ukrajinske snage granatirale su Donjeck. Ispaljeno je 10 mina kalibra 120 milimetara zabranjenih Minskim sporazumima, saopštila je DNR.

01.09
- Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastaće se noćas na hitnoj sednici zakazanoj na zahtjev Ukrajine, potvrđeno je u sjedištu svjetske organizacije.

Gotovo istovremeno, Pentagon je saopštio da su ruske snage, raspoređene na granici Ukrajine, spremne za pokret.

23.25 - Privremeno su zatvoreni međunarodni aerodromi u ukrajinskim gradovima Harkovu i Dnjepru.

- Aerodrom Harkov je privremeno zatvoren 23. februara uveče na nekoliko sati, navodi se u saopštenju za letačko osoblje NOTAM br. A0572/22. Slična informacija pojavila se za aerodrom Dnjepar - navodi se na sajtu portala Avianjuz.

23.20 - Ukrajina je zatražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN u vezi sa apelom DNR i LNR Ruskoj Federaciji sa zahtjevom da im pruži vojnu pomoć, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

22.12 - Lideri Donjecke Narodne Republike /DNR/ Denis Pušilin i Luganske Narodne Republike /LNR/ Leonid Pasečnik uputili su ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zahtjev za pomoć u odbijanju agresije oružanih snaga Ukrajine kako bi se izbjegle civilne žrtve i spriječila humanitarna katastrofa u Donbasu, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Predsjednik Putin dobio je pisma lidera DNR i LNR sa zahtjevom za pomoć kako bi se spriječile civilne žrtve i humanitarna katastrofa na osnovu trećeg i četvrtog člana sporazuma o prijateljstvu, saradnji i zajedničkoj pomoći između Ruske Federacije i Republika - istakao je Peskov.

Prema njegovim riječima, Pušilin i Pasečnik su ukazali na pogoršanje situacije u Donbasu i prijetnju od Kijeva.

21.53 - Sjedinjene Američke Države upućuju lovce pete generacije F-35 i ofanzivne helikoptere AN-64 kao pojačanje jedinicama NATO-a na istočnom krilu, saopštio je Pentagon.

21.00 - Ukrajinska Rada odobrila uvođenje vanrednog stanja od ponoći na čitavoj teritoriji Ukrajine, izuzev DNR i LNR.

20.48 - Američki predsjednik DŽozef Bajden rekao je da Amerika uvodi sankcije protiv kompanije operatera gasovoda Sjeverni tok 2. Spremni smo i za druge korake u slučaju dalje eskalacije u vezi sa Ukrajinom, poručio je on.

20.27 - Pripadnik snaga Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) poginuo je usljed vatre koju su otvorile ukrajinske snage, saopštili su predstavnici LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre u Donbasu.

Ukrajinske snage su u posljednjih sat i po vremena 16 puta narušile režim prekida vatre u LNR, prenio je Sputnjik.

20.07 - Britanski premijer Boris DŽonson rekao je danas predstavnicima britanskog finansijskog sektora, regulatornih tijela i trgovinskih udruženja da želi da sljedeća tranša sankcija Rusiji bude "najteža moguća".

Pozivajući se na izvor u britanskoj vladi izvještač Rojtersa prenosi da je DŽonson tokom tog sastanka govorio o pristupu vlade sankcijama protiv Rusije nakon što je Moskva, poslije priznavanja samoproglašenih narodnih Republika Donjecka i Luganjska, pojačala strepnje Zapada od invazije na Ukrajinu u punom obimu.

19.47 - Kriza u Ukrajini:

19.15 - Odluka Rusije da prizna nezavisnost LNR i DNR posljedica je toga što Kijev sabotira ispunjavanje obaveza koje je preuzeo na sebe, rekao je ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

- Želim da istaknem da je ono što se dogodilo direktna posljedica višegodišnje sabotaže obaveza iz kompleksa mjera od strane Kijeva - rekao je Nebenzja i podsjetio da su te mjere potvrđene i Rezolucijom SB UN.

Rusija je odluku donijela uvjerivši se da je situacija beznadežna imajući u vidu genocid od strane Kijeva.

18.59 - Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je da Rusiji treba pokazati da je izolovana.

- Sada nije vrijeme da se ostaje po strani, vrijeme je da se djeluje, hajde da zajedno pokažemo Rusiji da je izolovana u svojim agresivnim dejstvima - rekla je Grinfildova tokom zasjedanja Generalne skupštine UN.

Prema njenoj ocjeni, situacija u Ukrajini mogla bi dovesti do velike krize s izbjeglicama i do gladovanja ljudi u pojedinim regionima.

18.50 - Bijela kuća je najavila danas dodatne sankcije Rusiji, sugerišući da čak i ako zvanična Moskva ne bude preduzimala dalje akcije u Ukrajini, SAD i američki saveznici namjeravaju da nastave da sankcionišu.

Zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Dalip Sing nije precizirao kada se mogu očekivati dodatne sankcije protiv Rusije, ali je predočio koje bi dodatne sankcije SAD mogle da uvedu, pomenuvši i neprekidnu kontrolu ruskog izvoza.

18.49 - Švajcarska će se uzdržati od uvođenja sankcija Rusiji, saopštile su vlasti te zemlje. Bern, međutim, želi da uvjeri ostale zemlje da Švajcarska neće biti iskorištena kao "obilaznica" za mjere koje je uvela EU.

17.40 - Evropska unija je i zvanično usvojila paket sankcija protiv Rusije zbog priznanja DNR i LNR. Na sankcionom spisku je 351 deputat Dume i 27 fizičkih lica i organizacija, prije svega bankarski sektor, ali i predstavnike medije.

Kako se navodi, sankcije se uvode kao odgovor na odluku Moskve da prizna DNR i LNR, kao i odluku da tamo uputi vojne snage.

17.16 - Španija je preporučila svojim građanima da što prije privremeno napuste Ukrajinu zbog pogoršanja bezbjednosne situacije.

17.15 - Ukrajinska valuta hrivnja oslabila je danas za još jedan odsto na 29,4 hrivrnje za dolar, slično kao u utorak, nastavljajući silazni trend zbog sve većeg straha od eventualne ruske vojne ofanzive.

17.03 - Generalni sekretar UN Antonio Guteres ponudo je da se anagažuje u cilju mirnog razrješenja krize oko Ukrajine.

- U potpunosti sam privržen podršci naporima u cilju razrješenja krize bez krvoprolića. Kao i prije spreman sam da se angažujem i lično. Ne smijemo da smanjujemo napore usmjerene na potragu za rješenjem mirnim putem - rekao je Guteres i pozvao na deeskalaciju i uzdržanost u Donbasu.

16.57 - Lideri EU sastaće se sutra na posebnom samitu u Briselu radi razgovora o daljem odgovoru bloka Moskvi nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao nezavisnost dva regiona na istoku Ukrajine.

- Važno je da ostanemo jedinstveni i odlučni te da zajednički utvrdimo naš kolektivni pristup i postupke - naglasio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

16.46 - Rusija je počela sa evakuacijom diplomatskog osoblja iz svih svojih misija u Ukrajini, javili su ruski mediji. Na zgradi Ambasade i Generalnom konzulatu u Odesi skinute su ruske zastave.

16.32 - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da Turska ne priznaje poteze protiv teritorijalnog integriteta Ukrajine.

15.49 - Ukrajina želi bezbjednosne garancije od Rusije kao korak ka okončanju sukoba između dvije zemlje, rekao je predsjednik Vladimir Zelenski na brifingu sa poljskim i litvanskim kolegama.

- Vjerujem da Rusija treba da bude među onim zemljama koje daju jasne bezbjednosne garancije. Mnogo puta sam predlagao da predsjednik Rusije sjedne za pregovarački sto i govori - rekao je on.

15.20 - Reporter RTRS-a u centru za prihvat izbjeglica u Rostovskoj oblasti

14.28 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će odgovor Moskve na sankcije SAD biti oštar.

14.15 - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska neće dozvoliti odluke koje bi ugrozile odnose sa Rusijom.

13.29 - Ambasada Rusije u Kijevu počela je evakuaciju službenika iz Ukrajine, saopštio je portparol Ambasade Denis Goljenko.

Situacija ispred ambasade je mirna, nema nikakvih mitinga, policija i nacionalna garda dežuraju.

13.10 - Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da je mobilizacija u ovoj republici u punom jeku. Kako je naveo, odazivaju se svi, od ljudi koji su nekad bili u odredima samoodbrane, do običnih ljudi, činovnika i poslanika.

11.20 - Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine donio je odluku da se uvede vanredno stanje na cijeloj teritoriji zemlje, osim Donjecke i Luganske oblasti, saopštio je sekretar SNBO Aleksej Danilov.

Kako se navodi, ono se uvodi sa rokom od 30 dana, a može biti produženo do 60 dana.

Ovu odluku još treba da potvrdi Vrhovna rada.

11.00 - Ukrajinski parlament, Vrhovna rada, odobrio je u prvom čitanju nacrt zakona prema kojem se Ukrajincima omogućava da posjeduju vatreno oružje i da ga koriste u samoodbrani, prenosi Rojters.

- Usvajanje ovog zakona je u interesu države i društva - navode predlagači, dodajući da je potreban zbog "prijetnji i opasnosti po građane Ukrajine".

10.46 - Oružane snage Ukrajine sve češće koriste tenkove za gađanje Donjecke narodne republike, saopštio je zamjenik načelnika uprave Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

- Situacija kod nas je sve gora. Tenkovi u većem broju, artiljerija, ne prestaju sa granatiranjem. Otvaraju vatru duž cijele linije razdvajanja. Na meti granatiranja se našlo 29 naselja naše republike - rekao je Basurin televiziji Rusija 24.

10.34 - Rusija je od 22. februara uspostavila diplomatske odnose sa Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

10.27 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se pokazalo da je generalni sekretar UN Antonio Guteres "izložen pritisku Zapada" i da daje izjave o događajima na istoku Ukrajine koje nisu u skladu sa njegovim položajem.

09.57 - U Ukrajini je počela regrutacija rezervista starosti od 18 do 60 godina, saopštila je pres-služba Generalštaba Oružanih snaga zemlje.

09.14 - Riječ "invazija" koju koristi američki predsjednik DŽozef Bajden nije primjerna za događaje u Ukrajini, izjavio je ministar finansija Francuske Bruno Le Mer.

-Treba vagati riječi. Invazija je invazija. Јa mislim da to nije primjerena riječ za ovu situaciju (u Ukrajini). Vidjećemo, kakve korake će narednih sati, dana ili nedjelja preduzimati predsejdnik Putin. Međutim, to što se sada dešava je pokušaj zadiranja u teritorijalni integritet Ukrajine i dovođenje u sumnju međunarodnih sporazuma - rekao je ministar.

Ranije je Bajden izjavio da je Rusija svojim posljednjim akcijama počela "invaziju" na Ukrajinu.

09.12 - Ministar ekonomije Njemačke i vicekancelar Robert Habek izjavili su da bi projekat "Sjeverni tok 2" mogao da bude u potpunosti obustavljen.

08.42 - Ministarstvo spoljnih poslova NR Kine saopštilo je da Peking nikada nije bio mišljenja da su sankcije najbolji način da se rješavaju problemi.

- Kina se nada da će relevantne strane pokušati da riješe probleme kroz dijalog, da će ostati staloženi i pokazati uzdržanost - naveo je portparol ministarstva.

08.31 - Ruska Federacija je DNR i LNR priznala u trenutnim granicama, rekao je novinar Danijel Simić, koji svakodnevno izvještava za RTRS iz Rostova.

08.29 - Rusija će adekvatno odgovoriti na paket ekonomskih sankcija koje joj je Kanada uvela, i to po principu reciprociteta, rekao je ruski ambasador u Otavi Oleg Stepanov.

- Očigledno je da će Rusija odgovoriti. Odgovor će biti po principu reciprociteta koji postoji u diplomatskoj transnacionalnoj praksi - naveo je Stepanov.

08.16 - LNR: Ukrajinska vojska je 114 puta proteklog dana prekinula režim prekida vatre.

08.04 - Više od 31.000 djece evakuisano je iz Donbasa u Rusiju, saopštila je potpredsjednica Državne dume Ana Kuznjecova.

Ukupno je stiglo skoro 100.000 izbjeglica.

07.45 - DNR: Proteklog dana ukrajinska vojska je 66 puta prekršila režim prekida vatre

07.33 - Ministarstvo za vanredne situacije je spremno da reaguje na svaku promjenu situacije u DNR i LNR, saopštio je novinarima vršilac dužnosti ministra za vanredne situacije Rusije Aleksandar Čuprijan.

07.24 - U Ukrajinu je stigao još jedan avion sa vojnom pomoći, saopštila je ministarka odbrane Kanade Anita Anand.

- Danas su naše Oružane snage Kanade obavile drugu isporuku vojne pomoći za podršku naših ukrajinskih partnera - napisala je ministarka na tviteru.

07.16 - Ukrajinska vojska granatirala je mjesto Spartak unutar Donjecke Narodne Republike, saopštio je Zajednički centar za kontrolu prekida vatre.

Kako se navodi, ispaljeno je pet mina kalibra 82 milimetra.

Vlasti DNR nisu saopštile da li je u granatiranju bilo povrijeđenih ili stradalih, kao ni da li je napravljena materijalna šteta.

07.07 - Vlasti Australije odlučile su da uvedu sankcije Rusiji nakon priznanja nezavisnosti LNR i DNR, saopštio je premijer te zemlje Skot Morison.

Kako je rekao, ta odluka Rusije je apsolutno neprihvatljiva.

- Vlada Australije će uvesti sankcije protiv čitavog niza ruskih zvaničnika koji su odgovorni za agresiju na Ukrajinu. Proširićemo sankcije i na one iz LNR i DNR - kazao je on.

07.02 - Sankcije koje Zapad uvodi Rusiji će udariti po džepovima Amerikanaca, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Kako je rekao, američki građani će osjetiti rast cijena zbog tih ekonomskih mjera koje američka vlast uvodi Rusiji.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Antonov je rekao da SAD nisu učinile ništa kako bi nagovorile Kijev da ispune obaveze Minskih sporazuma, štaviše, podržavali su ukrajinski režim da ništa po tom pitanju ne učine.

07.00 - Premijer Јapana Fumio Kisida izjavio je da njegova zemlja uvodi sankcije LNR i DNR nakon što je Rusije priznala te dvije samoproglašene republike Donbasa.

- Odlučili smo da uvedemo sankcije. Obustavljamo izdavanje viza i zamrzavamo kapital svim predstavnicima te dvije republike. Takođe, zamrzavamo izvoz i uvoz sa tim republikama - kazao je on.

06.58 -

Tokom noći, opet su se čule eksplozije u Donjecku i Lugansku.

Prema prvim informacijama eksplozija u Donjecku dogodila se na teritoriji televizijskog centra. Žrtava nije bilo.

U Lugansku je eksplozija odjeknula sa lokacije depoa trolejbusa, saopštile su vlasti Luganske narodne republike, prenosi Tas.

Iz LNR su saopštili i da su u granatiranju od strane ukrajinskih snaga bezbjednosti poginula dva civila.