latinica  ћирилица
23/02/2022 |  21:09 ⇒ 24/02/2022 | 09:11 | Autor: TANЈUG

Potvrđene sankcije SAD kompaniji Sjeverni tok 2 AG

Predsjednik SAD DŽozef Bajden potvrdio je danas da će njegova administracija uvesti sankcije kompaniji Sjeverni tok 2 AG, zaduženoj za izgradnju ruskog gasovoda.
DŽozef Bajden (Foto: state.gov/flickr) -
DŽozef Bajden (Foto: state.gov/flickr)

- Danas sam naredio svojoj administraciji da uvede sankcije kompaniji Sjeverni tok 2 AG i njenim službenicima - rekao je Bajden u saopštenju koje je objavila Bijela kuća, prenosi Rojters.

U saopštenju Bijele kuće se kaže da su SAD blisko sarađivale sa svojim saveznicima i partnerima kako bi pružile snažan, jedinstven odgovor na raspoređivanje ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom.

- Kao što sam rekao kada sam se sastao sa kancelarom Njemačke Olafom Šolcom ranije ovog mjeseca, Njemačka je predvodila te napore, a mi smo blisko koordinirali naše nameravajući da zaustavimo gasovod Sjeverni tok 2 u slučaju da Rusija izvrši dalju invaziju na Ukrajinu - rekao je Bajden.

Njemačka je u utorak saopštila da će obustaviti sertifikaciju gasovoda Sjeverni tok 2, a već danas je Bajden naložio svojoj administraciji da uvede sankcije kompaniji Sjeverni tok 2 AG i njenom korporativnom osoblju.

- Nećemo oklijevati da preduzmemo dalje korake ukoliko Rusija nastavi da eskalira situaciju. Predsjednik Putin je svojim postupcima pružio svijetu ogroman podsticaj da se udalji od ruskog gasa i pređe na druge oblike energije - rekao je Bajden.