latinica  ћирилица
24/02/2022 |  04:09 ⇒ 07:40 | Autor: sputniknews.com

Putin donio odluku o specijalnoj vojnoj operaciji - cilj zaštita ljudi

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je donio odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu.
Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru) -
Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Putin kaže da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

- Donio sam odluku o sprovođenju specijalne vojne operacije. Njen cilj je zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima. I zato ćemo nastojati da demilitarizujemo i denacifikujemo Ukrajinu. I takođe privedemo pravdi one koji su počinili brojne krvave zločine nad civilima, uključujući građane Ruske Federacije - rekao je Putin na početku svog obraćanja.

Kaže da okolnosti zahtjevaju od njih da preduzmu odlučna i hitna dejstva.

- Narodne republike Donbasa obratile su se Rusiji sa zahtjevom za pomoć. S tim u vezi, u skladu sa članom 51, dio 7 Povelje UN, uz odobrenje Savjeta Federacije i u skladu sa sporazumima o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći sa DNR i LNR koje je ratifikovala Savezna skupština, donio sam odluku o sprovođenju specijalne vojne operacije - dodao je Putin.

Putin je istakao da Rusija poštuje i poštovaće suverenitet zemalja ZND.

- NATO se, kako je naglasio Putin, približava granicama Rusije. Moskva već 30 godina pokušava da pregovara o neširenju bloka na istok i suočila se sa obmanama, pritiscima i ucjenama - kaže Putin.

Kako je naveo, Rusija ne može da se osjeća bezbjedno, da se razvija, da postoji uz stalnu prijetnju koja izvire iz savremene Ukrajine, rekao je Putin, napominjući da je razvoj Ukrajine od strane Sjevernoatlantske alijanse neprihvatljiv.

Istovremeno je podsjetio na pravo nacija na samoopredjeljenje.

- Ni za vrijeme stvaranja SSSR-a, ni poslije Drugog svjetskog rata, ljude koji žive na određenim teritorijama, koje su dio savremene Ukrajine, niko nikada nije pitao kako oni sami žele da urede svoje živote. U središtu naše politike je sloboda - rekao je Putin naglasivši da se radi o slobodi za sve da “samostalno određuju svoju budućnost i budućnost svoje djece". 

I smatra da je važno da to pravo – pravo na izbor – mogu da koriste svi narodi koji žive na teritoriji današnje Ukrajine. Svi koji to žele, ocijenio je ruski lider.

Prema njegovim rečima, Rusija ostaje jedna od najmoćnijih nuklearnih sila na planeti, tako da nijedan potencijalni agresor ne bi trebalo da sumnja da će biti potpuno poražen.

- Što se tiče vojne sfere, savremena Rusija, čak i nakon raspada SSSR-a i gubitka značajnog dijela svog nuklearnog potencijala, danas je jedna od najmoćnijih nuklearnih sila. Štaviše, ima određene prednosti u nizu najnovijih vrsta naoružanja. S tim u vezi niko ne bi trebalo da sumnja da će direktan napad na Rusiju dovesti do poraza i strašnih posledica za potencijalnog agresora -  istakao je on.

Predsjednik Rusije je pozvao ukrajinsku vojsku da položi oružje i zapretio srazmernim odgovorom onim zemljama koje odluče da se umešaju u situaciju spolja.

- Pozivam vas da odmah položite oružje i odete kući. Svi vojnici ukrajinske vojske koji ispune ovaj uslov moći će slobodno da napuste zonu borbenih dejstava i vrate se svojim porodicama - dodao je on.

Prema njegovim rečima “sva odgovornost za moguće krvoproliće biće u potpunosti na savjesti režima koji vlada na teritoriji Ukrajine“. 

- Sada nekoliko veoma važnih riječi za one koji bi mogli biti u iskušenju da se umešaju u događaje koji se dešavaju: ko god pokuša da nas ometa, štaviše, da stvori prijetnje našoj zemlji i narodu, treba da zna da će odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do takvih posledica sa kojima se nikada u svojoj istoriji niste suočili. Spremni smo na svaki razvoj događaja. Sve neophodne odluke su donijete. Nadam se da ću biti saslušan - naglasio je Putin.