latinica  ћирилица
24/02/2022 |  11:11 ⇒ 11:16 | Autor: SRNA

Kusturica najavio posljednju turneju

Srpski režiser i muzičar Emir Kusturica objavio je na koncertu u Sočiju da će ova njegova turneja sa ansamblom "No smoking orkestra" biti posljednja, javlja TASS.
Emir Kusturica i "The No Smoking Orchestra" - Foto: ilustracija
Emir Kusturica i "The No Smoking Orchestra"Foto: ilustracija

Kusturica je sinoć sa svojom grupom nastupio na jubilarnom, 15. Međunarodnom zimskom festivalu umjetnosti pod umjetničkim rukovodstvom Јurija Bašmeta u Sočiju.

- Znate, ova turneja je naš fervel /farewell-oproštaj/ - rekao je na sceni Kusturica.

U okviru posljednje turneje maestro i njegova ekipa nastupiće 20. maja u moskovskom "Glavklubu".

Prethodno je Kusturica učestvovao u otvaranju festivala "Duh vatre" i zadržao se na putu, pa je koncert u Sočiju počeo pola sata kasnije.

Muzičari su se, kako se navodi, na sceni pojavili tek nakon što je jedan od obožavalaca počeo da iz doziva na srpskom.

To da Kusturicu u Sočiju dočekuju kao kod kuće pokazivala je i zastava Јugoslavije koju su raširili gledaoci.

Maestro je bio jako raspoložen za druženje sa publikom, mnogo se šalio i govorio o svom orkestru i pjesmama, navodi TASS.

"No smoking orkestra" izveo je kompozicije sa raznih albuma i iz filmskih hitova "Na mliječnom putu", "Život je čudo", "Crna mačka, bijeli mačor".

Kusturica je pozvao publiku da pjeva i igra, što je i sam činio. Zajedno sa članovima orkestra čak se spustio u salu, nakon što je stavio zaštitnu masku. Publika ga nije pustila bez nastupa na bis.

Na jubilarnom Zimskom festivalu umjetnosti u Sočiju, koji se održava od 16. do 27. februara nastupaju, između ostalih, Državni simfonijski orkestar "Nova Rusija", kamerni ansambl "Solisti Moskve", Sveruski simfonijski omladinski orkestar, brojni muzičari i glumci.