latinica  ћирилица
24/02/2022 |  11:23 ⇒ 16:00 | Autor: SRNA

Za četiri projekta ove godine očekuje se oko 400 miliona evra

U BiH se tokom ove godine očekuje da bude plasirano oko 400 miliona evra za četiri projekta, a odnose se na zdravstveni sektor, rekonstrukciju željeznica i jednu dionicu na koridoru "Pet ce" u Republici Srpskoj te vjetroelektranu na Vlašiću u Federaciji BiH, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara nakon sastanka resornog ministra Vjekoslava Bevande sa predstavnikom Evropske investicione banke /EIB/.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Bevanda je danas sa direktorom odjeljenja Evropske investicione banke /EIB/ za zapadni Balkan i Tursku Mateom Rivelinijem razgovarao o započetim projektima ove banke u BiH i nastavku buduće saradnje.

- Na sastanku je razmatrana dinamika usvajanja Sporazuma o izmjenama i dopunama Okvirnog sporazuma između EIB-a i BiH jer je procedura ranije pokrenuta i traže se načini usaglašavanja domaćeg zakonodavstva sa smjernicama EIB-a - saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U saopštenju se navodi da su se sagovornici saglasili da je neophodno nastaviti započete projekte jer je u proteklom periodu bilo zastoja u postupku pregovaranja i ratifikacije kreditnih aranžmana EIB-a, ali i dodjele grant sredstava koja prate ove projekte.

Bevanda je naglasio da očekuje ubrzanje dinamike u narednim mjesecima jer su pokrenute neophodne procedure te da je u Parlamentarnoj skupštini BiH završen postupak ratifikacije za neke sporazume, a da će Savjet ministara na narednim sjednicama razmatrati započete projekte.

- Predstavnici EIB-a naglasili su da je u zastoju bilo pet projekata u oba entiteta, ukupne vrijednosti oko 50 miliona evra, a očekuje se da se tokom ove godine plasira blizu 400 miliona evra za četiri projekta koji se odnose na zdravstveni sektor, rekonstrukciju željeznica i jedne dionice na koridoru `Pet ce` u Republici Srpskoj te projekt vjetroelektrane na Vlašiću u Federaciji BiH - precizira se u saopštenju.

Bevanda je naglasio da će Ministarstvo finansija i trezora BiH obavljati svoj dio aktivnosti redovno kao što je bilo i u prethodnom periodu, a predstavnici EIB-a zahvalili su za dosadašnju saradnju i proaktivan pristup ministra i službenika Ministarstva koji realizuju projekte s međunarodnim finansijskim institucijama.

Sastanku je prisustvovala i direktor Kancelarije EIB-a za BiH i Crnu Goru Sandrin Friše.