latinica  ћирилица
24/02/2022 |  11:39 ⇒ 16:00 | Autor: SRNA

Bencun: U misiji OEBS-a 41 državljanin BiH

Ambasador BiH pri OEBS-u, UN i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču Siniša Bencun izjavio je da je trenutno u Ukrajini u sastavu Specijalne monitoring misije OEBS-a raspoređen 41 državljanin BiH, da su dobro i čekaju dalje instrukcije glavnog štaba OEBS-a iz Kijeva, koji razmatra različite planove, uključujući i izmještanje i evakuaciju.
Siniša Bencun - Foto: RTRS
Siniša BencunFoto: RTRS

On je rekao da iz komunikacije sa jednim brojem njih u različitim kritičnim regionima Donjeck, Lugansk i gradovima Mariupolj, Kramatorsk, Severodonjeck, jutros saznaju da su dobro, u skloništima ili drugim lokacijama adekvatnim za ovaj trenutak.

- Neformalno saznajemo u razgovorima da bi u logističkom smislu kopnena evakuacija bila popriličan izazov zbog zakrčenosti puteva, benzinskih pumpi... U komunikaciji sa OEBS-om u Beču saznajemo da se razmatraju različiti planovi i da su u konstantnoj vezi sa glavnim štabom u Kijevu, a oni dalje sa njima na terenu. Dobili smo uvjeravanja da će biti urađeno sve da se osigura bezbjednost ljudi - rekao je Bencun za Srnu.

On je naglasio da je Misija BiH u Beču u kontaktu i sa drugim zemljama koje imaju svoje ljude u Ukrajini.

- Ukoliko se oni odluče za neku unilateralnu logističku akciju za svoje ljude, da vidimo mogućnosti pridruživanja. Međutim, oni u ovom trenutku nemaju takve planove, oslanjaju se na rezervne planove OEBS-a - naveo je Bencun.