latinica  ћирилица
24/02/2022 |  14:18 ⇒ 18:04 | Autor: sputniknews.com

Kina odbila da specijalnu operaciju Rusije nazove okupacijom; Savjeti Amerike nisu primjereni

Kina pomno prati cjelokupnu situaciju u Ukrajini i poziva sve strane da se suzdrže od koraka koji bi mogli da dovedu situaciju do eskalacije, izjavila je portparolka ministarstva spoljnih poslova te zemlje Hua Čunjing.

Odgovarajući na pitanje da li zvanični Peking na specijalnu operaciju gleda kao na "okupaciju", kineska političarka je rekla da je sve to rezultat mnogih faktora.

Ona je takođe izrazila nadu da strane neće zatvoriti vrata dijalogu i da će uspjeti da spriječe dalju eskalaciju.

Amerika ne bi trebalo da dijeli savjete šta znači poštovanje suvereniteta

Amerika ne bi trebalo da savjetuje Pekingu šta znači poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta drugih zemalja, izjavila je Čunjingova komentarišući kritiku Vašingtona prema neutralnom stavu Kine po pitanju situacije u Ukrajini.

- Obratili smo pažnju na izjave predstavnika američkog Stejt departmenta. Smatramo da u odnosu na pitanje poštovanja suvereniteta Amerika nema prava da govori Kini šta bi trebalo da radi - rekla je ona.

Dodala je i da kineski narod jako dobro zna i razumije šta znači državni suverenitet i teritorijalna cjelovitost.

Razgovarali Lavrov i Vang Јi

Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine Sergej Lavrov i Vang Јi razgovarali su telefonom i istakli potrebu da se poštuje princip nedjeljive bezbjednosti.

- Naglašeno je da Rusija i Kina insistiraju na potrebi da sve zemlje poštuju princip nedeljive bezbjednosti - navodi se u saopštenju ruskog MID-a.