latinica  ћирилица
25/02/2022 |  08:20 ⇒ 08:30 | Autor: SRNA

Povesti više brige o srpskom jeziku

Ni institucije, ni društvo, ni pojedinci ne vode dovoljno brige o lijepom srpskom jeziku i neobjašnjiv je neodgovoran odnos prema takvoj ljepoti i bogatstvu, poručio je u Mrkonjić Gradu profesor sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Duško Pevulja povodom Dana maternjeg jezika.
Ćirilica - Foto: ilustracija
ĆirilicaFoto: ilustracija

- Nemam odgovor na pitanje zašto to ne činimo. Suštinska i prava briga o jeziku mora biti sinhronizovana. To ne mogu ni samo institucije, ni samo škole, ni pojedinci. Ta borba bi morala da bude sinhronizovana i da se svako od nas brine o svom jeziku - rekao je Pevulja.

On je sinoć u Kulturno-sportskom centru "Petar Kočić" naglasio da je jezik najveće i neprocjenjivo blago, te da je srpska književnost 20. vijeka najveća evropska književnost.

- Treba raditi, treba podizati tu svijest, tu kulturu govora, takozvanu jezičku kulturu. Ne možete jedan dan biti kulturni, nego je kultura nešto što se njeguje čitav život, ona proizilazi iz podizanja svijesti da je jezik važan, da bez jezika nema ni naroda - ukazao je Pevulja.

On je istakao da se previše priča o zaštiti ćirilice, koju, nažalost, Srbi brane sami od sebe, što je pomalo neobjašnjivo.

- Ni poslije donošenja ovog zakona o zaštiti jezika i pisma ne vidim da se situacija sa ćirilicom u njenu korist nešto mnogo promijenila - naveo je Pevulja.

On je izrazio zadovoljstvo posjećenošću ovog događaja, kojem su prisustvovali i učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola.

Učenik sedmog razreda Osnovne škole "Petar Kočić" Ivana Vođević, koja je sinoć recitovala stihove, rekla je da je srpski jezik veoma bitan i da ga treba čuvati.

Svoj doprinos obilježavanju Dana maternjeg jezika u Mrkonjić Gradu dali su i učenici osnovnih škola "Petar Kočić" i "Ivan Goran Kovačić".