latinica  ћирилица
25/02/2022 |  09:13 ⇒ 14:10 | Autor: SRNA

U toku razgovori o trećem paketu sankcija Moskvi

Lideri zemalja i vlada članica EU razgovaraju o trećem paketu sankcija Rusiji, koje će biti uvedene u slučaju da se ne poboljša situacija u Ukrajini, izjavio je za TASS neimenovani izvor iz delegacije jedne od zemalja članica bloka.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

- Praktično od samog početka samita, lideri razgovaraju o nacrtu trećeg paketa sankcija - rekao je izvor na marginama vanrednog samita EU u Briselu.

Prema riječima diplomate, među novim sankcijama moglo bi da bude isključivanje Rusije iz sistema SVIFT.

- Moguće je da bude isključivanja iz sistema SVIFT, ali za sada nije donesena konačna odluka o tome - naveo je neimenovani diplomata, uz napomenu da pojedine članice EU insistiraju na tome, dok se druge, kao što je Njemačka, protive tome.

On je naglasio da je jedna od opcija uvođenje sankcija predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, ali da ni o tome još nije donesena odluka.

Na pitanje da kada bi treći paket sankcija mogao biti uveden, diplomata je rekao da još nije potpuno jasno šta bi moglo da izazove uvođenje novih mjera, te da će sve biti jasnije u naredna dva dana.

Članice EU odlučile su juče da uvedu prvi paket sankcija, dok će drugi danas biti odobren. U prvom paketu uvedene su lične i ekonomske sankcije Rusiji.

Putin je izjavio juče da je ruska vojska započela specijalnu operaciju na zahtjev lidera samoproglašenih republika u Donbasu.

Ruski lider naglasio je da Moskva ne planira da okupira ukrajinske teritorije, a Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da ruske snage gađaju vojnu infrastrukturu i da napadi nisu prijetnja civilima niti ukrajinskim gradovima.