latinica  ћирилица
25/02/2022 |  09:31 | Autor: SRNA

Čubrilović: Temelj slobode srpskog naroda

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je usvajanje prvog Ustava Srpske bilo vizionarsko, jer je bio temelj slobode srpskog naroda.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

- Ovaj ustav je bio osnova za djelovanje tadašnje republike srpskog naroda u BiH. Omogućeno je njeno funkcionisanje, a kasnije razvoj i napredak Republike Srpske. To je dovelo i do toga da Srpska u Dejtonu bude priznata kao jedan od entiteta u BiH i sastavni dio državne zajednice - izjavio je Čubrilović Srni povodom 30 godina od usvajanja prvog Ustava Republike Srpske.

On je istakao da se u obzir moraju uzeti i istorijske činjenice i okolnosti u kojima je donesen prvi Ustav Republike Srpske.

- Devedestih godina prošlog vijeka srpski narod je želio da sačuva tadašnju državu. Međutim, drugi narodi su htjeli da napuste Јugoslaviju i formiraju svoju državu, a dešavanja u BiH su opredijelila srpski narod da donese Ustav - kaže Čubrilović.

Govoreći o promjenama Ustava Republike Srpske, Čubrilović ocjenjuje da u ovom trenutku nisu moguće, ali da je realno da se Srpska nastavi boriti za očuvanje ustavnosti, nadležnosti i svega što joj je omogućeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.