latinica  ћирилица
25/02/2022 |  09:52 ⇒ 09:55 | Autor: sputniknews.com

Konašenkov: Ruska vojska preuzela kontrolu nad Černobiljem, uništeni avioni i brodovi (VIDEO)

Oružane snage Rusije su tokom specijalne operacije onesposobile 118 objekata vojne infrastrukture Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.
Igor Konašenkov (Foto: Ministerstvo oboronы RF) -
Igor Konašenkov (Foto: Ministerstvo oboronы RF)

- Među njima je 11 vojnih aerodroma, 13 komandnih mejsta i centara veze Oružanih snaga Ukrajine, 14 raketnih sistema S-300 i Osa, 36 radarskih stanica - rekao je Konašenkov.
 
Јedinice Vazdušno-desantnih snaga Rusije preuzele su potpunu kontrolu nad teritorijom u području Černobiljske nuklearne elektrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 
- Mjere koje se preduzimaju za zaštitu Černobiljske nuklearne elektrane garantuju da nacionalisti ili teroristi ne mogu organizovati nuklearnu provokaciju - istakao je on.
 
Radioaktivna pozadina u području nuklearne elektrane je u granicama normale. Osoblje nuklearne elektrane nastavlja da opslužuje objekte u redovnom režimu i prati radioaktivnu situaciju, ističe se u saopštenju ruske vojske.

Ministarstvo odbrane navodi i da je za vreme specijalne operacije oboreno pet ukrajinskih borbenih aviona, jedan helikopter i pet bespilotnih letelica.

Likvidirano je i 18 tenkova i drugih oklopnih vozila, sedam raketnih lansera, 41 jedinica automobilske tehnike i pet borbenih brodova.

Takođe se navodi i da 36. brigada ukrajinskih marinaca spustila oružje i zatražila od Donjecke Narodne Republike koridor kako bi napustila tu teritoriju.

U području Zmijskog ostrva (Odeska oblast) 82 ukrajinska vojnika su položila oružje i predala se. U najskorije vreme će se vratiti porodicama nakon što potpišu izjave o odustajanju od učešća u borbama.
 
- Tokom borbenih dejstava preko 150 vojnika različitih ukrajinskih struktura je položilo oružje i predalo se - rekao je Konašenkov.

U području Nikolaevska predalo se 11 vojnika 53. ukrajinske mehanizovane brigade.

Prema riječima Konašenkova, snage DNR i LNR nastavljaju kontraofanzivne operacije protiv jedinica Oružanih snaga Ukrajine uz podršku Oružanih snaga Rusije.

Predjsednik Rusije Vladimir Putin ranije je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je donio odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu.