latinica  ћирилица
25/02/2022 |  11:40 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Obuka nastavnika za rad sa učenicima koji su oboljeli od rijetkih bolesti (VIDEO)

Rijetke bolesti su hronične i progresivne, uzrokuju oštećenja i ugrožavaju život. Uglavnom su neizlječive i doživotne.
Nastavnici, obuka - Foto: RTRS
Nastavnici, obukaFoto: RTRS

Obezbjeđivanje pristupa novim mogućnostima liječenja i uspuješnijoj inkluziji oboljelih, veliki je izazov i za obrazovni sistem.

Tim povodom danas je u Tehnološkoj školi u Banjaluci organizovana obuka nastavnog osoblja za rad sa učenicima koji su oboljeli od rijetkih bolesti.

- Za zdravlje oboljelih sve više treba da posvetimo pažnju i obrazovanju i drutim aspektima života jer život oboljelih nije samo liječenje. Već danas iammo prvo predavanje nastavnom kadru i mi smo prezadovoljni što širimo priču o rijetkim bolestima na ovakav način sigurno olakšavamo porodicama - istakla je predsjednica Saveza za rijetke bolesti Biljana Kotur.

I u Tehnološkoj školi ima učenika koji imaju rijetke bolesti.

- Imamo evdentiranog jednog učenika, kako su mi iz Udruženja rekli. Međutim, mi imamo, iz naše tačke gledišta, još dvoje uečnika koji vjerovatno iz nekog straha roditelja i određenih razloga ne budu prijavljeni. Tako da mislim da imamo više - rekao je direktor Tehnološke škole u Banjaluci Dejan Čutura.

Mministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić istakla je da se poseban akcenat mora posvetiti djeci oboljeloj od rijetkih bolesti.

- Često ni naši prosvjetni radnici, ni stručne službe ne mogu na prvu da uoče. Ukoliko, naravno, roditelji ne skrenu pažnju da su to djeca koja su upravo oboljela od rijetkih bolesti - rekla je Trivić.