latinica  ћирилица
25/02/2022 |  11:59 ⇒ 11:59 | Autor: sputniknews.com

Peskov: Izjava Zelenskog o pregovorima o neutralnom statusu - pozitivan pomak

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je spremnost predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da sa Rusijom pregovara o neutralnom statusu Ukrajine "korak u pozitivnom pravcu".
Dmitrij Peskov (Foto: BBC News YouTube) - Foto: Screenshot/YouTube
Dmitrij Peskov (Foto: BBC News YouTube)Foto: Screenshot/YouTube

- Vjerovatno je to korak u pozitivnom pravcu, sad je na nama da izanaliziramo tu izjavu. Više o tome ne mogu da kažem - rekao je Peskov.
 
On takođe nije mogao da kaže da li Kremlj razmatra eventualni kontakt ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog.

Takođe je rekao i da je Moskva čekala na koordinisan odgovor Zapada poslije pokretanja specijalne operacije u Ukrajini i naglasio da Kremlj smatra da će normalizacija odnosa kad-tad nastupiti.

Upitan da li Kremlj i dalje smatra Zelenskog predsjednikom Ukrajine, Peskov je odgovorio potvrdno.

- Da, naravno, Zelenski je predsjednik Ukrajine - rekao je Peskov novinarima.

Osvrnuo se i na odluku da se otkažu letovi na jugu Rusije rekavši da je ta mjera uvedena kako bi se osigurala bezbjednost putnika zbog situacije u Ukrajini.

"Probleme izazvane sankcijama ćemo riješiti"

Peskov je, komentarišući eventualne posljedice zbog novih sankcija Zapada koje se tiču visokotehnoloških oblasti, rekao da će problema u tom polju biti, ali da to nisu neriješiva pitanja.

- Ta zavisnost se u posljednjih nekoliko godina smanjivala. Glavni cilj je bio da se, u svetlu svih tih novih sankcija, uvoz zameni sopstvenom proizvodnjom. U mnogim poljima je taj cilj dostignut - rekao je on.
 
Takođe je naglasio i da će Rusija odgovoriti na nove sankcije Zapada, te da će princip reciprociteta biti primjenjen.
 
- Koliko će one biti simetrične ili asimetrične zavisi od naše predstojeće analize. Glavni cilj kojim ćemo se voditi biće naši sopstveni interesi - naglasio je.

O odluci UEFA da se finale Lige šampiona prebaci u Pariz

Sa žaljenjem smo primili informaciju o odluci UEFA da se finale Lige šampiona premjesti iz Sankt Peterburga u Pariz, kazao je Peskov.

- Žalosno je što je takva odluka donijeta. Znate i sami da bi Sankt Peterburg mogao da osigura maksimalno dobre uslove kako bi se održao taj fudbalski spektakl, ali odluka je donijeta - rekao je Peskov.
 
Upitan da li on smatra tu odluku politizovanom, Peskov je odgovorio: "Јa to nisam rekao".