latinica  ћирилица
25/02/2022 |  12:01 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Gacko: Učenici se samopovređuju zbog izazova na Tik toku (VIDEO)

U Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Gacku primijećeni su slučajevi samopovređivanja kod učenika koji su posljedica izazova na društvenoj mreži Tik tok pod nazivom "Krvava marka", pa su iz škole roditeljima skrenuli pažnju da pojačaju nadzor nad sadržajima na internetu koje koriste njihova djeca.
Tik Tok - Foto: RTRS
Tik TokFoto: RTRS

Ovaj izazov samo je jedan od sličnih gdje se pod prividom igre, djeca navode na pogubne stvari, u ovom slučaju da povređuju svoje šake. Јedan od nastavnika, čim je primijetio povrede kod jednog učenika, alarmirao je kolege. Pokazalo se da nije riječ samo o jednom, nego o više učenika od šestog do osmog razreda.

Školski pedagog i psiholog razgovarali su sa učenicima koji su učestvovali u izazovu. Ono što je zabrinjavajuće je da djeca u svemu ne vide opasnost nego sve doživljavaju kao vid igre.

Iz oce škole skrenuli su pažnju roditeljima da pojačaju nadzor nad sadržajima na internetu koje posjećuju njihova djeca, kao i nad vremenom provedenim na društvenim mrežama.

Izuzetno je važno da se kontroliše i prati na koji način djeca koriste internet, a posebno društvene mreže ovog tipa od kojih mnoge kriju opasnosti i po psihičko i po fizičko zdravlje .

U Osnovnoj školi u Gacku planiraju da što prije formiraju savjetovalište za roditelje kako bi ih uveli u internetsku pismenost i upoznali sa potencijalnim opasnostima sa kojima se njihova djeca mogu suočiti.