latinica  ћирилица
25/02/2022 |  12:47 ⇒ 13:16 | Autor: SRNA

Ambasada Rusije u BiH: Objektivnost Zapada bila bi efikasnija od agresivnih napada

Ambasada Rusije u BiH saopštila je da specijalna ruska vojna operacija nipošto nije usmjerena protiv ukrajinskog naroda, kojeg je Rusija oduvijek smatrala bratskim, već se zasniva na želji da se uspostavi pravda i oslobodi Ukrajina od "osvajača koji su zaposjeli Kijev".
Ambasada Rusije u BiH -
Ambasada Rusije u BiH

Ambasada Rusije u saopštenju poziva rukovodstvo i novinarsku zajednicu u BiH da se ponašaju razborito i odgovorno, da ne podlegnu zapadnim provokacijama i da odbiju da se automatski priključe antiruskoj kampanji.

U vezi sa specijalnom vojnom operacijom za demilitarizaciju Ukrajine, koja je pokrenuta juče, iz ruske Ambasade navode da vjeruju da bi objektivan pogled Zapada na stvarne događaje bio mnogo efikasniji od pokušaja da svoje greške sakriju iza paravana agresivnih napada i restrikcija.

Iz Ambasade Rusije ukazuju na sistematska kršenja osnovnih ljudskih prava stanovnika Donjecke i Luganske Narodne Republike /DNR i LNR/, i to već osam godina, počevši od "oružanog puča u Ukrajini 2014. godine i nezakonitog preuzimanja vlasti", kako se ističe, "vladajućom huntom".

- Uprkos upornim pokušajima Rusije da se postigne pravda za rusofone građane unutar ukrajinske države kroz rad u Normandijskom formatu i u okviru Kontakt grupe u Minsku, organizaciju specijalnih sjednica Savjeta bezbjednosti UN i sastanaka po "Arija formuli" - naši napori nisu imali efekta - navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici Ambasade Rusije.

U saopštenju je napomenuto i da je Kijev pokazao apsolutnu nespremnost da uspostavi dijalog sa sopstvenim građanima.

- Umjesto toga, ukrajinske snage bezbjednosti su, kršeći set mjera za implementaciju Sporazuma iz Minska potpisanih 2015. godine /usput rečeno, ukrajinska strana je ispunila samo jednu od 13 tačaka/ kontinuirano sprovodile masovno granatiranje naselja Donbasa, usljed čega je poginulo i povrijeđeno na hiljade civila - podsjećaju iz ovog diplomatskog predstavništva.

Iz Ambasade Ruske Federacije su naglasili da je "nemoguće bez jeze gledati žrtve varvara", te da je ruska strana spremna da predstavi užasavajuće fotografske dokaze o tome.

S tim u vezi, dodaju da se "ne može ne pomenuti licemjerje međunarodne zajednice, koja je svih ovih godina radije neprimjećivala masovna kršenja ljudskih prava u DNR i LNR".

- Očigledno, za Zapad ova tema nije ništa drugo do moneta za potkusurivanje, koju oni spremno koriste u svakoj situaciji kad god treba da izvrše pritisak na protivnike. Tome smo više puta svjedočili u raznim dijelovima svijeta - poručuje se u saopštenju.

Ni nestašica, ni glad, ni smrt običnih ljudi koji žive u Donbasu, ocjenjuju u Ambasadi, nisu dirnuli predstavnike UN, OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija, a u eskalaciji sukoba nisu vidjeli ni vlastitu krivicu, ali su umjesto toga, nepromišljeno, kao i uvijek, požurili da pronađu "krivce" i iskoriste svoj omiljeni metod - izricanje sankcija.

- Naravno, pravo izbora ostaje na Zapadu, ali vjerujemo da bi objektivan pogled na stvarne događaje bio mnogo efikasniji od pokušaja da svoje greške sakriju iza paravana agresivnih napada i restrikcija - navodi se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade su naglasili da je postalo nemoguće unedogled pozivati za buđenje savjesti, kako navode, "klike koja je preuzela ukrajinsku vlast".

- Rusija više nije mogla da trpi patnje rusofonog stanovništva DNR i LNR. Bili smo bukvalno prisiljeni da preduzmemo aktivne korake u ime zaštite susjeda koji su nam se obratili za pomoć - objasnili su iz ruske Ambasade.