latinica  ћирилица
25/02/2022 |  13:13 | Autor: SRNA

Bulajić: Neću zakazati sjednicu

Vršilac dužnosti Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić obavijestio je da neće zakazati sjednicu parlamenta, jer smatra da se za to nisu stekli politički uslovi.
Skupština Crne Gore (foto: youtube.com/SkupstinaCrneGore) -
Skupština Crne Gore (foto: youtube.com/SkupstinaCrneGore)

Bulajić je naveo da ne želi da svojom odlukom i najmanje doprinese ugrožavanju osnovnih demokratskih vrijednosti i principa, kao i Ustava kojim je, između ostalog, definisano da ne postoji mogućnost uspostavljanja, niti priznavanja vlasti, koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana.

Prema njegovim riječima, to znači da do zakazivanja sjednice Skupštine Crne Gore, na kojoj bi se našao zahtjev koji bi označavao prekrajanje izborne volje od 30. avgusta 2020. godine, "ne može doći".

On je pozvao lidere parlamentarne većine da ostave po strani partijske interese i razlike i da pokažu neophodnu i nedvosmislenu odgovornost za rješavanje krize, te dodao da će, ako dođe do dogovora, odmah zakazati sjednicu.

- U slučaju da dogovor parlamentarne većine izostane, spreman sam da zakažem sjednicu Skupštine koja će biti rezultat demokratskog dogovora o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora i izboru tehničke Vlade koja bi pripremila takve izbore - naglašava Bulajić.

On je naveo da je zemlja u krizi, da su teški izazovi pred njima i da narod od njih očekuje državničku mudrost i ponašanje, nedvosmislenu odgovornost, ali i zajednički rad.