latinica  ћирилица
25/02/2022 |  14:54 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Kinezi ulažu 50 miliona evra u izgradnju fabrike gipsanih ploča u Ugljeviku (VIDEO)

U RiTE Ugljevik potpisan je Sporazum o dugoročnoj saradnji i Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća između Kompanije BNBM iz Pekinga za izgradnju fabrike gipsanih ploča i proizvoda od gipsa.
Ugljevik RiTE - potpisivanje ugovora - Foto: SRNA
Ugljevik RiTE - potpisivanje ugovoraFoto: SRNA

Riječ o direktnoj kineskoj investiciji vrijednoj 50 miliona evra.

Fabrika će zapošljavati stotinu radnika, logističke i tehničke usluge će vršiti lokalne kompanije. Proizvodiće 250 hiljada tona gipsa na godišnjem nivou.

- Vrijednost investicije je 50 miliona evra, a rok završetka investicije jeste dvije godine. Ovo je velika stvar za ovu regiju i Republiku Srpsku jer je ovo najveća kineska investicija u ovom dijelu Republike Srpske - rekao je Čedomir Stojanović direktor RiTE Ugljevik.

RiTE Ugljevik će imati ogromnu korist od ovog projekta s obzirom na to da je gips nus proizvod u sistemu odsumporavanja. Cilj kompanije BNMB iz Pekinga, koja je najveća u svijetu u oblasti proizvodnje gipsanih ploča, da prodajom ugljevičkog gipsa pokrije cijelo evropsko tržište.

- BNBM je jedna vrlo ozbiljna, sposobna, velika kompanija koja će sigurno da doprinese novoj vrijednosti unutar RiTE Ugljevik - smatra Јang Hu predstavnik Privredne komore Pekinga.

Za Ugljevik, RiTE i Republiku Srpsku u cjelini ovo je istorijski događaj istakao je resorni ministar Petar Đokić dodavši da se ovakvim investicijama pokazuje odgovoran odnos Republike prema ekološkim potrebama i daljem razvoju Srpske.

- Ova inevesticija je dokaz da smo uradili veliki posao kada smo izgradili sistem za odsumporavanje i na taj način zaustavimo emisiju štetnih gasova u atmosefri. Sada poslije te investicije koja je koštala oko 85 miliona evra imamo novu investiciju - istakao je Petar Đokić ministar energetike i rudarstva u Vladi Srpske.

Značaj kineske investicije u Ugljeviku je, između ostalog, i u tome da će podstaknuti druge investitore da ulažu u Srpsku, jer se Vlada do sada pokazala vrlo odgovornom prema stranim partnerima, dodao je ministar Đokić.