latinica  ћирилица
25/02/2022 |  15:44 ⇒ 16:15 | Autor: RTRS

Davidović: Usvojen do sada najveći budžet opštine Bosanski Petrovac

Opštinski parlament (vijeće) u Bosanskom Petrovcu, nakon opsežne rasprave usvojio je jednoglasno do sada najveći budžet za 2022. godinu u iznosu od 5.671.555.00 maraka, istakao je gostujući u programu Radija Republike Srpske, najmlađi predsjednik opštinskog parlamenta u istoriji ove opštine, Nemanja Davidović.
Davidović - Prtina - Foto: RTRS
Davidović - PrtinaFoto: RTRS

 Kroz realizaciju budžeta biće stvoreni bolji ambijent i mogućnosti za razvoj i ekonomski rast ove lokalne zajednice, poručio je Davidović.

- Najveći dio budžeta biće usmjeren za razvojne projekte, dok će ostatak biti raspoređen na grantove i fondove. Sredstva za poljoprivredu, povećana su za 90 odsto. Posljednje tri godine ova lokalna zajednica bilježi rast stočnog fonda, te nastojimo da se mladi počnu baviti poljoprivredom, jer je to šansa za razvoj Bosanskog Petrovca – naglasio je Davidović.

Većina Srba i Bošnjaka u Bosanskom Petrovcu, teško živi, sa veoma skromnim primanjima, istakao je Davidović i naglasio da se uglavnom bave poljoprivredom i šumarstvom.

- Imaju lošu putnu infrastrukturu, vodosnabdijevanje, a većina mjesnih zajednica u kojima žive Srbi je bez sprovedene električne energije u domaćinstvima. Zbog nepostojanja adekvatnih radnih mjesta, najveći broj žena je nezaposlen - rekao je Davidović.

Osim podrške Vlade Republike Srpske, pomoć srpskim povratničkim porodicama u Bosanskom Petrovcu pružila je i Vlada Srbije, kaže Davidović.

- Nabavljeno je 35 steonih junica za povratnike na području Unsko-sanskog kantona, a novac za ovu donaciju obezbijedila je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije - rekao je Davidović.

U Federaciji BiH vrši se usklađivanje katastarskih knjiga sa snimanjem iz vazduha, na osnovu čega bi mnogi građani koji žive u Srbiji mogli da ostanu bez zemljišta i imovine, te je Davidović, koji je i direktor Centra za podršku povratnicima u Unsko-sanskom kantonu, pozvao povratnike, koji su bili na popisu stanovništva 1991. godine, da se jave u Centar za podršku povratnicima u ovom kantonu, da bi uknjižili svoju imovinu.