latinica  ћирилица
25/02/2022 |  15:59 ⇒ 16:08 | Autor: RTRS

Sjećanje na pjesnika Đuru Damjanovića (VIDEO)

Na današnji dan 2009. godine preminuo je Đuro Damjanović, istaknuti srpski pjesnik, pripovjedač, romansijer i dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja,među kojima se izdvajaju "Ćopićeva", "Kočićeva" i nagrada "Isidora Sekulić".
Đuro Damjanović -
Đuro Damjanović

Književni boem, velikog talenta, rođen je na Đurđevdan 6. maja 1945. godine u Golešima, kod Banjaluke. Diplomirao je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Objavio je više od 15 knjiga među kojima su pjesme "Uspomene iz pakla", "Magla u rukama", a značajna djela su mu i "Јednodnevni dnevnik", roman "Zemunska hronika", zbirka pjesama za djecu "Negdje nešto peva".

Uvršten u četiri čitanke i školsku lektiru.

Njegovi recenzenti bili su i najveći srpski pisci Stevan Raičković, Matija Bećković, Ljubomir Simović i Milorad Pavić.

Punih 25 godina radio je kao saradnik u raznim novinama u Beogradu, nakon čega se preselio u Banjaluku, gdje je živio i pisao do smrti.

Za sav doprinos koji je dao srpskoj književnosti uvršten je u antologiju "Zlatni vijek srpskog pjesništva 1910/2010" Selimira Radulovića, u kojoj se nalazi 25 najvećih srpskih pjesnika 20. vijeka, a Udruženje književnika Republike Srpske je u Damjanovićevu čast ustanovilo književnu nagradu koja nosi njegovo ime.