latinica  ћирилица
25/02/2022 |  18:52 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

VSTS pravosuđe gura i dublje od dna (VIDEO)

Obećavali su borbu, pa i u vlastitim redovima, protiv svih oblika korupcije, političarenja, nepotizma, namještenih konkursa i odlučujući boj za vraćanje povjerenja građana u pravosudni sistem BiH, ali dok ih obilaze razni međunarodni zvaničnici i pružaju im nesebičnu podršku, stižu potvrde - Visoki sudski i tužilački savjet BiH pravosuđe gura i dublje od dna.
Sudija - Foto: ilustracija
SudijaFoto: ilustracija

Najnoviji primjer - imenovanje sudija Apelacionog suda Distrikta Brčko.

Pri imenovanju rukovodili su se, kažu u Savjetu, profesionalnim standardima koje nalažu zakoni i podzakonski akti.

- VSTS je uzeo u obzir kriterijume poput stručnog znanja, radnog iskustva i rezultata, sposobnosti da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obavlja dužnosti, iskustva na rukovodećim pozicijama - navode iz VSTS.

Sve idilično po propisima, reklo bi se!? No, učinak ih demantuje. Na rang listi najuspješnijih aplikanata - prvorangirana Ružica Јukić, aktuelni sudija Opštinskog suda Tuzla, sa 23 godine rada u pravosuđu, od toga 18 kao sudija, rukovodilac građanskog i krivičnog referata sa najvećim ocjenama uspješnosti. Međutim, članovi Savjeta većinom glasova, bez valjanog razloga, preskaču Јukićevu i biraju drugorangiranog sa svega šest godina sudijskog staža tokom kojih je, zbog propusta, zaradio najmanje jednu disciplinsku prijavu.

I tu ne staju. Za sudije drugostepenog organa biraju i dvije tužiteljke, koje sudeći po biografiji nikada presudu napisale nisu. A ni u tužilačkoj togi se baš nisu istakle. Biraju i dalje - i ruku podižu za kandidata koji je radni vijek proveo kao sekretar Pravosudne komisije Distrikta. Dakle, opet bez sudijskog iskustva u odlučivanju, a kamoli u preispitivanju odluka. No, njegova glavna referenca je gle čuda "komunikativnost". I opet preskaču petorangiranog, valjda "nekomunikativnog" Sinišu Lazaravića, sudiju bijeljinskog suda.

Opširnije u videu: