latinica  ћирилица
25/02/2022 |  20:10 ⇒ 20:31 | Autor: TANЈUG

Borelj: U paket sankcija uvršteni Putin i Lavrov

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obijavio je da su ministri spoljnih poslova EU formalno odbrili drugi paket sankcija protiv Rusije zbog “pune vojne invazije“ koju režim u Moskvi vrši protiv Ukrajine, ali i zbog podrivanja međunarodnog poretka i stabilnosti i bezbjednosti u cijeloj Evropi i šire.
Žozep Borelj (Foto: consilium.europa.eu) - Foto: Screenshot
Žozep Borelj (Foto: consilium.europa.eu)Foto: Screenshot

- Danas smo u paket sankcija uvrstili predsednika Putina i ministra spoljnih poslova Lavrova. To je finalni rezultat koji juče nije mogao da se donese na sastanku EU lidera, a zaključen je danas nakon intenzivnih razgovora ambasadora i ministra EU - rekao je Borelj.

U Briselu navode da je Vladimiru Putinu i Sergeju Lavrovu tim potezom zamrznuta imovina u EU, a Borelj dodaje da su Putin i Lavrov na listi sankcionisanih osoba zajedno sa prethodno sankcionisanim čalnovima ruske Dume kao i sa zvaničnicima ruskog Savjeta za bezbjednost.

- Ovo je važan korak. Јedini lideri na svijetu koji su sankcionisani od strene EU su Asad iz Sirije, Lukašenko iz Bjelorusije i sad Putin iz Rusije - kaže Borelj.

Šef diplomatije EU dodaje da će EU sankcije ciljati i na one u Bjelorusiji "koji sarađuju u ruskoj vojnoj agresiji protiv Ukrajine, kao i sve koji značajno ekonomski podržavaju ruski režim".

On je ponovio da se usvojeni paket sankcija protiv Rusije odnosi na oblasti ekonomije, finasija i viznu politiku i upozorio da će nove sankcije zavisti od daljih poteza Moskve.