latinica  ћирилица
25/02/2022 |  21:00 | Autor: sputniknews.com

NATO najavljuje raspoređivanje 40.000 pripadnika snaga za brzo reagovanje

Zemlje NATO-a spremne su da u narednim danima rasporede svoje snage za brzo reagovanje od 40.000 ljudi, rekao je generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg na konferenciji za novinare.
Јens Stoltenberg - Foto: Screenshot/YouTube
Јens StoltenbergFoto: Screenshot/YouTube

- Imamo saveznike. SAD i Velika Britanija su pojačale svoju spremnost i snage za odgovor koje su pridružene NATO-u i snage za odgovor NATO-a. To su dodatne snage koje možemo da rasporedimo. Ne kažem da ćemo rasporediti sve. Ali brojnost raspoređenih snaga NATO-a se utrostručila od 2014. i iznosi oko 40.000 vojnika - rekao je Јens Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, komponenta vazdušnih snaga je već u funkciji, dok kopnene trupe mogu biti raspoređene “u roku od nekoliko dana“.

Stoltenberg je napomenuo da alijansa ima u pripravnosti više od 100 letjelica raspoređenih na različitim mjestima, kao i oko 30 ratnih brodova, koji dežuraju od sjevera do Mediterana.

Generalni sekretar NATO-a je nakon samita lidera alijanse rekao da jačanje vojnog prisustva NATO-a ima za cilj da spriječi prelivanje sukoba u Ukrajini na teritoriju članica tog vojnog saveza.

- Dogovorili smo se da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, kao i prisustvo na istočnom boku, kako bismo spriječili bilo kakav napad na zemlju saveznicu. Imamo defanzivno prisustvo na istoku, povećavamo naše prisustvo ne da bismo izazvali sukob, nego da ga spriječimo - rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a smatra da je cilj djelovanja Rusije promjena vlasti u Ukrajini.

- Vidimo retoriku, poruke koje jasno ukazuju da je cilj smena demokratski izabranih vlasti u Kijevu - rekao je Stoltenberg i dodao da je NATO u kontaktu s predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Poziv Rusiji da odmah prekine specijalnu operaciju u Ukrajini

Lideri NATO-a su u zajedničkom saopštenju nakon samita pozvali Rusiju da odmah zaustavi specijalnu operaciju u Ukrajini i da povuče sve svoje trupe iz te zemlje.

U saopštenju se tvrdi da Rusija “snosi punu odgovornost za sukob" i da je Moskva “odbacila" put diplomatije i dijaloga koji su “više puta nudili" NATO i saveznici.

NATO je postupke Rusije nazvao “kršenjem međunarodnog prava, uključujući Povelju UN“.

- Odluka predsjednika Rusije Vladimira Putina da napadne Ukrajinu je strašna strateška greška za koju će Rusija plaćati veliku cijenu, kako ekonomsku tako i političku, dugi niz godina - navodi se u saopštenju.

Rusija je u četvrtak ujutru pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti “zahtijevaju odlučnu i hitnu akciju“i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtjevom za pomoć.

Prema riječima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savjesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.