latinica  ћирилица
26/02/2022 |  07:29 ⇒ 27/02/2022 | 04:06 | Autor: Agencije

Nove sankcije Rusiji - banke ostaju bez SWIFT-a; Rusija će odlučiti sa kojim zapadnim zemljama će sarađivati (VIDEO)

Četvrti dan ruske vojne akcije u Ukrajini. Vladimir Zelenski poručuje da se neće predati. Zapad uvodi nove sankcije Rusiji kako bi je izolovao iz međunarodnog finansijskog sistema, te tako "otežao finansiranje ratne mašinerije".
Kijev (Foto: Ruptly) - Foto: Screenshot/YouTube
Kijev (Foto: Ruptly)Foto: Screenshot/YouTube

03.54 - Rusiji predstoji da odluči u kojim sektorima će dozvoliti zapadnim zemljama da sa njom sarađuje, izjavio je predstavnik Komisije za zaštitu nacionalnog suvereniteta Saveta federacije Rusije Andrej Klimov.

- Vašington primoravajući svoje saveznike iz NATO da uvode nove nelegalne sankcije Moskvi ne ostavlja Rusiji drugog izbora nego da revidira cjelokupne odnose sa tim državama - kazao je on.

Kako je istakao, sve te zemlje koje misle da će Rusija strpljivo da gleda na sve to – grdno greše.

02.41 - Snage Narodne milicije Luganske narodne republike oslobađaju gradove i sela, saopštio je lider republike Leonid Pasečnik.

- Poslije osam dugih, teških godina, počinjemo da ujedinjujemo naš narod, spasavajući ga od zločinačkog kijevskog režima. Snage Narodne milicije republike oslobađaju gradove i sela bivše Luganske oblasti, podižući nad njima trobojku Luganske narodne republike - navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu čelnika LNR.

03.09 - Ukrjinske vlasti saopštile su da je u napadu ruskih snaga uništen gasovod kod Harkova, prenose ukrajinski mediji.

Zvaničnici Pentagona ocenili su, u subotu, da se oko i u tom gradu vode najžešće borbe ukrajinskih i ruskih snaga.

02.32 - LNR: Nakon eksplozije skladišta nafte u Rovenjkah izgorelo je 200 tona goriva

02.03 - Bivši predsjednik SAD Donald Tramp osudio je ruske akcije u Ukrajini.

- Јa sam jedini predsjednik SAD u 21. vijeku koji nije gledao kako Rusija napada neku zemlju - rekao je Tramp na Floridi.

Tramp je događaje u Ukrajini nazvao "strašnom tragedijom koja se nikada ne bi desila da izbori (u SAD) nisu bili namješteni" i da je on još uvijek predsjednik.

01.14 - Predsjednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa predsjednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, javlja televizija BFMTV, pozivajući se na Јelisejsku palatu.

- Predsjednik Makron je zatražio da se ruske snage brzo povuku sa njegove (Lukašenkove) teritorije - saopštili su u kancelariji Makrona.

Pored toga, predsjednik Francuske je upozorio Lukašenka da na teritoriji Belorusije ne raspoređuje rusko nuklearno oružje.

00.41 -Bijela kuća je saopštila da Centralna banka Rusije može iskoristioti 650 milijardi dolara rezervi za podršku rublje. Cilj sankcija je da se onemogući intervencija na deviznom tržištu.
Kako se navodi, američke sankcije će dotaći 80 odsto imovine bankarskog sektora Rusije.

23.27 - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da Rusija sprovodi "varvarske akcije svega nekoliko desetina kilometara od istočne granice Evropske unije".

Zbog toga će EU, kaže, uvesti nove mjere protiv Rusije, sa ciljem da je izoluje iz međunarodnog finansijskog sistema i od evropskih ekonomija.

Prvi potez je da se određene ruske banke isključe iz mreže SWIFT, čime će se praktično onemogućiti izvoz i uvoz u Rusiju.

Drugi potez je da se zamrzne imovina Ruske centralne banke, time i sve njene transakcije.

Kao treći potez, EU će zabraniti ruskim oligarsima da koriste svoje finansije na evropskim tržištima.

Fon der Lajenova je poručila da će ova tri koraka otežati Putinovu sposobnost da finansira svoju ratnu mašineriju.

23.15 - Rusija je ograničila letove aviokompanijama iz Letonije, Litvanije, Slovenije i Estonije, saopštila je ruska agencija za vazdušni saobraćaj Rosavijacija.

23.13 - Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija bi u nedjelju trebalo da glasa za sazivanje rijetke hitne specijalne sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 193 člana o akciji Rusije u Ukrajini, koja bi trebalo da se održi u ponedjeljak, saznaje Rojters iz diplomatskih izvora.

22.30 - PredsjednikEvropskog savjeta Šarl Mišel rekao je da će Brisel olakšati slanje vojne pomoći Ukrajini.

Mišel nije naveo nikakve detalje, ali se pozvao na raniju izjavu u kojoj je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj za nedjelju najavio sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica Unije.

21.50 - Balistički raketni sistemi Ukrajine bili bi realna prijetnja za Rusiju

Kijev je usmjeren na stvaranje balističkih raketnih sistema pri čemu bi udari mogli da budu izvedeni i po teritoriji Rusije, rekao je direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin. Ukrajina ima za to potencijal, dodao je on.

- Oni imaju legendarna dnjepropetrovska preduzeća, tamo postoji izuzetan potencijal. Sada su usmjereni na stvaranje balističkih kompleksa koji imaju realnu mogućnost za udare po našoj teritoriji - rekao je Rogozin u emisiji "Solovjov lajv".

21.23 - Mađarska je predložila da Budimpešta bude platforma za pregovore Rusije i Ukrajine i za sada nije odbijena, rekao je šef diplomatije Peter Sijarto.

- Večeras sam pozvao ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, a potom i šefa administracije ukrajinskog predsjednika Andreja Јermaka i rekao im da su Mađarska i Budimpešta spremni da prime obje delegacije. Spremni smo da osiguramo mjesto za pregovore u bezbjednim i pravednim uslovima kako bi se u našem regionu što prije uspostavio mir. Oba sagovornika su zahvalila za prijedlog. Ni jedan ni drugi ga nisu odbili. Ukazali su da je neophodno da nastave unutrašnje pregovore. Nadam se da će pregovori početi bilo gdje što prije - napisao je Sijarto na Fejsbuku.

21.14 - Predsjednici Rusije i Azerbejdžana, Vladimir Putin i Ilham Alijev, razgovarali su telefonom o specijalnoj vojnoj operaciji ruskih snaga u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

20.52 - Dvanaest civila je poginulo u poslednjih 10 dana kada su ukrajinske snage gađale DNR, saopštili su predstavnici DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Kako se navodi na njihovom Telegram kanalu, u tom periodu registrovano je da je vatra otvarana 611 puta, u pravcu Gorlovke – 179, Donjecka – 196, Mariupolja – 236 puta, a u 489 slučajeva korišćeno je teško naoružanje.

Ukrajinske snage ukupno su ispalile 7.492 projektila različitih kalibara, uključujući taktičke raketne komplekse "Točka U".

Ranjena su 33 civila, navode predstavnici DNR, u toku današnjeg dana njih četvoro, među njima, kako je ranije objavljeno, 14-godišnja djevojčica.

U napadima je oštećeno 195 kuća, 110 objekata civilne infrastrukture, između ostalog – pet medicinskih ustanova, 10 obrazovnih, kaoo i objekti za snabdijevanje vodom, strujom i gasom.

20.14 - U roku od sat vremena ukrajinske snage na Donjeck ispalile 15 mina kalibra 82 milimetra, a na Gorlovku 12 mina kalibra 122 milimetra.

Prilikom paljbe po Donjecku ranjena je 14-godišnja djevojčica, saopštili su predstavnici DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

20.11 - U toku je telefonski razgovor predsjednika Belorusije i Francuske, Aleksandra Lukašenka i Emanuela Makrona.

20.09 - Berlin je odobrio Ukrajini isporuku 400 komada protivtenkovskog naoružanja iz Holandije i devet haubica D-30 i municije iz Estonije, saopštio je predstavnik vlade.

Iz vlade je saopšteno i da će Kijev uskoro dobiti oko hiljadu komada protivtenkovskog naoružanja i 500 raketa "stinger".

19.58 - U gradu Rovenjki u Luganskoj oblasti dogodila se eksplozija u skladištu nafte, nakon čega je izbio požar jer se zapalilo oko 200 tona dizel goriva, a lokalne vlasti ne isključuju mogućnost da se radi o raketnom napadu.

Ima i povrijeđenih, a njihov broj se još utvrđuje.

19.40 - Situacija u Ukrajini:

<video controls="controls" width="658" height="360"> <source src="https://arh3.rtrs.tv/arhiva/2022/02/26/tvclip051527.mp4" type="video/mp4" />

19.39 - Evakuisano desetak članova posmatračke misije OEBS-a iz BiH

19.20 - Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski podržao je prijedlog Turske i Azerbejdžana o održavanju mirovnih razgovora sa Rusijom.

Zelenski je u kratkom video snimku izdvojio razgovor sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem kao ključan za dogovore o dodatnoj međunarodnoj pomoći Ukrajini.

- Borićemo se koliko bude potrebno za oslobođenje zemlje - rekao je Zelenski i dodao da Ukrajini trenutno nedostaju nafta i naftni derivati.

19.04 - Slovenija zatvorila vazdušni prostor za ruske avione

18.50 - Šestoro Grka je poginulo, a još toliko je ranjeno kada je Rusija bomabrdovala oblast nedaleko od Marijupola u Ukrajini, saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je pozvalo na razgovor ruskog ambasadora u Atini nakon verbalnog demarša.

18.46 - Vrhovna rada, parlament Ukrajine, saopštila je na na zvaničnom Telegram nalogu da crkvena zvona mogu da posluže kao upozorenje na opasnost.

- Važno! U cijeloj Ukrajini crkvena zvona mogu da se koriste kao alarm. Pošto ste čuli zvuk zvona, neophodno je hitno otići u sklonište - kaže se u poruci.

18.09 - Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre saopštili su da su ukrajinske snage gađale Donjeck oružjem kalibra 152 milimetra, čija je upotreba zabranjena Minskim sporazumima.

17.54 - Više od 40 ukrajinskih vojnika dobrovoljno položili oružje i prešli na stranu DNR, izjavila je ombudsman DNR Darja Morozova.

Prema njenim riječima, vojnici koji su predali oružje nemaju nikakve pritužbe na uslove u kojima se nalaze, hranu koju dobijaju i odnos prema njima. Njima je pružena i medicinska pomoć.

17.43 - Turski moreuzi otvoreni su za prolaz ruskih brodova, izjavili su za Sputnjik u Upravi obalske bezbjednosti Istanbula, ističući da nisu dobili drugačiju odluku.

- Moreuzi su otvoreni. Drugačiju odluku nismo dobili - istakli su u Upravi.

17.35 - U Donjecku se ponovo čuje artiljerijska kanonada, javlja reporter Sputnjik. Kanonada je počela nešto malo poslije 17 časova, a pretpostavlja se da se eksplozije čuju u Kijevskom rejonu grada.

17.30 - Sputnjik internešenel, Sputnjik Češka i Sputnjik Poljska izloženi snažnim sajber napadima.

17.09- Američki državni sekretar Entoni Blinken obratio se preko svog Tviter naloga građanima Rusije na ruskom i engleskom jeziku povodom situacije u Ukrajini.

- Narodu Rusije: Vi zaslužujete da živite u miru i dostojanstveno, kao i Ukrajinci. Kao i svi ljudi, ma gdje živeli - napisao je američki zvaničnik.

<blockquote class="twitter-tweet">

Narodu Rossii: vы zasluživaete togo, čtobы žitь v mire i dostoinstve, kak i ukraincы. Kak i vse lюdi gde bы to ni bыlo. pic.twitter.com/1O1ArMB8Uw

&mdash; Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) February 26, 2022

<script src="https://platform.twitter.com/widgets.js" async="" charset="utf-8">

16.57 - Vojska LNR od početka operacije napredovala je u dubinu od 46 kilometara i zauzela je naselja Sčastje i Muratovo, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je dodao da je grupa trupa DNR, koja djeluje u pravcu Petrovska, napredovala još 10 kilometara i zauzela naseljena mjesta Starognatovka, Oktjabrska i Pavlopolj.

16.53 - Kijevski režim masovno i bez ikakve kontrole dijeli građanima oružje, rekao je Konašenkov. Kako je rekao, uvlačenje civila u borbena dejstva od strane nacionalista neminovno će dovesti do nesrećnih slučajeva i žrtava.

16.44 - Manji brodovi Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da likvidiraju sopstvene vojnike koji su položili oružje na Zmijskom ostrvu dok ih je ruska vojska evakuisala, ali je napad odbijen, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Cilj ovog napada bila je prije svega osveta ukrajinskim vojnicima koji su položili oružje i optuživanje ruske vojske za likvidiranje zarobljenika. Usljed bitke na moru šest manjih brodova Ratne mornarice Ukrajine je uništeno. Nijedan od 82 ukrajinska vojnika sa Zmijskog ostrva nije povređen - rekao je Konašenkov.

16.28 - Odluka Savjeta Evrope da suspenduje ovlašćenja Rusije u organizaciji je politizovana, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako je precizirala, Rusija će uskoro donijeti odluku kako da odgovori na suspenziju članstva u Savjetu Evrope.

16.15 - Mađarska će podržati sve sankcije Evropske unije protiv Rusije i neće ništa blokirati, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, govoreći na ukrajinsko-mađarskoj granici, prenosi Sputnjik.

16.11 - Predsjednik SAD DŽo Bajden naložio američkom Stejt departmentu da odobri isporuku dodatnih 350 miliona dolara vrijednog oružja iz američkih zaliha Ukrajini.

16.00 - Ruska ambasada u Turskoj nije dobila nikakvo zvanično obavještenje od turske strane u vezi sa zatvaranjem moreuza za prolazak ruskih ratnih brodova, saopštila je ambasada.

15.50 - U Kijevu će od danas popodne do ponedjeljka ujutru biti na snazi neprekidni policijski čas, saopštila je kancelarija gradonačelnika glavnog grada Ukrajine.

15.31 - Baltičke zemlje i Rumunija zatvaraju nebo za ruske avione

Ministri saobraćaja svih baltičkih zemalja odlučili su da zatvore vazdušni prostor za ruske avio-kompanije. Vlada Litvanije razmotriće nacrt zakona večeras, saopštio je ministar saobraćaja Litvanije Marius Skuodis.

- Vazdušni prostor svih baltičkih zemalja biće zatvoren. Zasad to nije slučaj ni u jednoj zemlji, ali to je samo pitanje sata - napisao je Skuodis na Fejsbuku.

Rumunija će takođe zatvoriti vazdušni prostor za ruske avione, saopštila je Vlada te zemlje.

15.27 - Velike ruske medijske kuće objavile su danas da suspenduju svoje članstvo u Evropskoj uniji emitera.

15.20 - Ukrajinska granična služba saopštila je da je Rusija zatvorila sjeverozapadni dio Crnog mora za plovidbu.

Prisustvo brodova u ovoj zoni smatraće se terorističkom prijetnjom, preneseno je u saopštenju.

14.43 - Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom pozvao je na zaustavljanje vojnih operacija Rusije.

14.35 - Vlada Slovačke proglasila je vanredno stanje zbog velikog priliva izbjeglica iz Ukrajini i primenjivaće se od danas u podne. U međuvremenu, vanredno stanje koje je ranije proglašeno zbog pandemije virusa korona i dalje je na snazi, prenosi RTS, a piše "Slovak Spektator".

14.23 - Ukrajinska vojska je gađala iz minobacača naseljeno mjesto Lugansko u DNR. Ispaljeno je 20 mina kalibra 82 milimetra, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

14.10 - Ruske trupe danas su nastavile napredovanje u Ukrajini nakon što je predsjednik Vladimir Putin juče zaustavio ofanzivu u očekivanju da će uslijediti razgovori sa Kijevom, što se nije desilo, saopšteno je danas iz Kremlja.

13.48 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da je na zboru u Groznom preko 12.000 vojnika izrazilo spremnost da ispune bilo kakve zadatke "po nalogu predsjednika Rusije Vladimira Putina", te da su spremni da dobrovoljno odu u Ukrajinu.

<iframe src="//www.youtube.com/embed/m6V1yk9IBPo" width="658" height="360">

13.31 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se povodom uspješne realizacije borbenih zadataka ruske vojske pojavljuje veliki broj "histeričnih lažnih informacija".

- Usljed uspješne realizacije svih borbenih zadataka ruske vojske konstatujemo porast histeričnih fejk informacija na društvenim mrežama koje kače korisnici društvenih mreža - navodi se.

13.26 - Rusija je zabranila avio-kompanijama iz Bugarske, Poljske i Češke da koriste ruski vazdušni prostor, kao odgovor na slične poteze tih zemalja prema ruskim avio-kompanijama, saopštila je Ruska uprava za civilno vazduhoplovstvo, prenosi RTS, a piše Rojters.

13.04 - U poslednja 24 sata usljed granatiranja Donjecke Narodne Republike poginulo je pet civila, a ranjeno 15 ljudi, izjavio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin. On je takođe kazao i da su snage DNR proširile obime napada i praktično probile odbranu ukrajinske vosjke.

- Operacija na jugu se razvija uspješno, sve što je planirano smo ispunili. Proširujemo obime napada, svi kontrolni punktovi sa druge strane rijeke Kalmus su naši. Ukrajinska vojska se povlači ka Volnovahi. Sada je lakše jer je probijena odbrana - objasnio je Basurin.

12.54 - Policijski čas u Kijevu produžen je i trajaće od 17.00 do 8.00 časova, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

- Radi efikasnije odbrane prestonice i bezbjednosti njenih stanovnika, od danas, 26. februara 2022. godine, policijski čas će važiti od 17.00 do 08.00 časova. Takav policijski čas uvodi se do jutra 28. februara - napisao je Kličko na svojoj Fejsbuk stranici.

Kličko je istakao da će se "svi civili koji budu na ulici tokom policijskog časa smatrati pripadnicima neprijateljskih diverzantsko-izviđačkih grupa".

- Molim vas da se prema situaciji odnosite sa razumijevanjem i da ne izlazite na ulice - zaključio je gradonačelnik Kijeva.

12.11 - Tri ukrajinske granate pale su na teritoriju Rostovske oblasti u Rusiji, saopštila je pres služba ruske Federalne službe za bezbjednost. Kako se navodi, tom prilikom nije nanijeta nikakva materijalna šteta niti je bilo povređenih.

11.56 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je glavni grad Kijev i dalje pod ukrajinskpm kontrolom.

- Izdržali smo i uspješno odbijamo neprijateljske napade. Borbe se nastavljaju. Mi imamo hrabrost da branimo svoju otadžbinu, da branimo Evropu - naveo je Zelenski u video poruci objavljenoj na društvenim mrežama, prenosi RTS, apiše Rojters.

11.53 - Predsjednik ruske Državne Dume Vjačeslav Volodin izjavio je da je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski žurno napustio Kijev i prešao u Lavov.

<iframe style="overflow: hidden;" src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdumagov%2Fposts%2F250662550590947&show_text=true&width=500" width="500" height="461" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="allowfullscreen">

11.48 - Izvor iz Ministarstva odbrane Rusije za Sputnjik je demantovao je vijest koja se pojavila na društvenim mrežama, a u kojoj se tvrdi da je ruska vojska navodno izvela raketni napad na stambenu zgradu na bulevaru Lobanovski u Kijevu. Kako je rekao stambenu zgradu je pogodila raketa ukrajinskog protivavionskog raketnog sistema "Buk".

11.43 - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upoznao je ukrajinskog ambasadora Oleksandra Aleksandroviča sa zaključkom Savjeta za nacionalnu bezbjednost i istakao privrženost Srbije dijalogu i mirnom rješavanju sporova u Ukrajini.

11.37 - Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je fotografije višespratnice u Kijevu koja je pogođena raketom. Na fotografijama se vidi da je nekoliko stanova poptuno uništeno, da nedostaju i zidovi i prozori, a sa strane zgrade zjapi rupa.

Vatrogasci su gasili požar poslije udara projektila i pomagali u evakuaciji stanara koji su ostali u zgradi. Ukrajinske vlasti saopštile su da se utvrđuje broj žrtava dok Rusija tvrdi da nije gađala civilne ciljeve, prenosi RTS, a piše Rojters.

<iframe src="//www.youtube.com/embed/CNAzT6dCCMY" width="658" height="360">

 

11.33 - Poljska namjerava da otkaže utakmicu plej-ofa sa Rusijom za Svjetsko prvenstvo 2022, saopštio je predsjednik Poljske fudbalske unije Čezare Kuleša.

11.22 - Češka Vlada donijela je odluku da se Ukrajini pošalje oružje u vrijednosti od 188 miliona kruna (oko 8,7 miliona dolara), saopštila je ministarka odbrane Češke Јana Černohova. Češka šalje automatske puške, mitraljeze, pištolje, snajperske puške i municiju, precizirala je ministarka.

Kako je prenijela Holandska TV i radio korporacija, pozivajući se na ministre spoljnih poslova i odbrane zemlje, Holandija šalje Ukrajini 200 protivavionskih raketnih sistema "Stinger" u najkraćem mogućem roku.

11.16 - Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da je Mađarska ponudila da bude domaćin rusko-ukrajinskih mirovnih pregovora.

11.11. Predsjednik Kirgizije Sadir Žaparov tokom telefonskog razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom izrazio je podršku akcijama Rusije usmjerenim na zaštitu civilnog stanovništva u Donbasu, saopštila je pres-služba Kremlja.

11.05 - Sankcije prema Rusiji neće promijjeniti ništa i operacija da se zaštiti Donbas će biti potpuno sprovedena, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta za bezbjednost Dmitrij Medvedev.

<iframe style="overflow: hidden;" src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FDmitry.Medvedev%2Fposts%2F491155275705012&show_text=true&width=500" width="500" height="291" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="allowfullscreen">

10.55 - Saopštenja iz najznačajnijih ambasada pokazuju da je Srbija svojim principijelnim stavom o ukrajinskoj krizi uspjela da sačuva stara prijateljstva i da, sa druge strane, nastavi evropski put, izjavio je bivši diplomata Zoran Milivojević.

10.31 - Ukrajinska vojska je napali stambeno naselje Starobilska u Donbasu višecjevnim raketnim sistemima "grad", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Usljed toga je u gradu izbio požar. Izvještava se i o poginulima među civilnim stanovništvom, navodi rusko MO prenosi Izvestia.

10.24 - Narodna milicija LNR uspostavila je kontrolu nad kontrolnim punktom "Stanica Luganska" na liniji razgraničenja, kao i nad istoimenim naseljenim mjestom, saopštio je portparol Narodne milicije Ivan Filiponenko. Pripadnici Narodne milicije saopštili su da je Stanica Luganska zauzeta bez ispaljenog metka, ukrajinska vojska ga je napustila.

10.12 - Osoblje ukrajinske ambasade u Moskvi se evakuiše u Letoniju, saopštilo je letonsko ministarstvo spoljnih poslova.

10.05 - Ministar zdravlja Ukrajine Viktor Ljaško saopštio je da je u intervenciji Rusije u Ukrajini poginulo 198 Ukrajinaca, od kojih troje djece. Ljaško je na Fejsbuku napisao da je ranjeno 1.115 Ukrajinaca, od kojih 33 djece.

10.01 - U Kijevu je obustavljen rad metroa, potvrdio je gradonačelnik Vitalij Kličko. Kličko je u objavi na Telegramu pozvao građane glavnog grada da ostanu kod kuće ili u skloništima.

09.58 - Ukrajinska vojska granatirala je grad Gorlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ispaljeno je osam granata zabranjenog kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima vatre.

09.45 - Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da će kriza u Ukrajini trajati dugo i pozvao građane da se pripreme na to.

- Mogu da vam kažem jednu stvar, a to je da će rat potrajati. Kriza će trajati dugo i sve će to imati dugotrajne posljedice - rekao je Makron.

09.35 - Rusija i Ukrajina imaju zajedničku istoriju i ovo je tragičan sukob najbližih srodnika, rođaka i prijatelja, izjavio je istoričar profesor Željko Vujadinović gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

09.18 - Bugarska, Poljska i Češka zabranile su letove ruskim avio kompanijama preko svog vazdušnog prostora, saznaje Sputnjik. Ova odluka stupila je na snagu 26. februara. Odluka je donijeta, kako se tvrdi, nakon što je Rusija pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini.

08.43 - Komesarijat za izbjeglice UN navodi da je više od 100.000 ljudi raseljeno unutar Ukrajine, a najmanje 50.000 je prešlo međunarodne granice, potvrđeno je za RTS.

08.27 - Pozitivno je odjeknula vijest da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, izjavio je novinar Danijel Simić, koji svakodnevno izvještava za RTRS.

08.23 - Roskosmos obustavlja saradnju sa Evropom na lansiranjima sa kosmodroma Kuru i povlači zaposlene iz Francuske Gvajane kao odgovor na sankcije EU, izjavio je generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin na svom Telegram kanalu.

- Kao odgovor na sankcije EU protiv naših preduzeća, "Roskosmos" obustavlja saradnju sa evropskim partnerima u organizovanju svemirskih lansiranja sa kosmodroma Kuru i povlači svoje tehničko osoblje, uključujući posadu za lansiranje, iz Francuske Gvajane - napisao je Rogozin u poruci.

08.19 - Ruska vojska uništila je 821 objekat ukrajinske vojne infrastrukture, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Kako je precizirao, uništeno je 14 vojnih aerodroma, 19 komunikacijskih punktova, 24 sistema PVO zaštite S-300 i "Osa", kao i 48 radiolokacionih stanica.

Istovremeno, ruska vojska oborila je sedam borbenih aviona ukrajinske vojske, sedam helikoptera i devet dronova.
Kada je riječ o kopnenoj vojsci, ruske snage eliminisale su 87 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila, 28 raketnih lansera, kao i 118 jedinica motorizovanih brigada. Takođe, ruska armija je uništila i osam borbenih brodova ukrajinske mornarice.

<iframe src="//www.youtube.com/embed/KSOC1cQQY8A" width="658" height="360">

08.00 - Ruska vojska uspostavila je punu kontrolu nad ukrajinskim gradom Melitopoljom, saopštio je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi Izvestija.

- Јedinice ruskih oružanih snaga uspostavile su punu kontrolu nad gradom Melitopoljom. Ruski vojnici preduzimaju sve mjere da obezbijede bezbjednost civila i isključe provokacije ukrajinskih specijalnih službi i nacionalista - rekao je Konašenkov.

Grad Melitopolj nalazi se na jugu Ukrajine.

07.47 - Fejsbuk je zabranio ruskim državnim medijima da se reklamiraju na ovoj američkoj društvenoj mreži, izjavio je šef protokola za bezbjednost Fejsbuka Natanijel Glajher, javlja agencija Tas.

- Sada zabranjujemo ruskim državnim medijima da plasiraju reklame ili da zarađuju uz pomoć naše platforme, bilo gdje u svijetu - poručio je Glajher.

On je dodao da su promjene u politici Fejsbuka već počele i da će se nastaviti.

07.20 - Oprečne informacije pojavile su se o tome ko ima kontrolu nad hidroelektranom u sjevernom dijelu ukrajinske prestonice.

Rojters je pozivajući se na Interfaks javio da su ruske trupe zauzele kijevsku hidroelektranu, a kasnije je ta informacija demantovana od strane ukrajinske strane koja tvrdi da i dalje ima kontolu nad hidroelektranom.

Hidroelektrana se nalazi u Višhorodu, na rijeci Dnjepar.

07.11 - Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski poručio je u novoj video-poruci da neće položiti oružje i da neće napustiti Kijev.

- Nećemo položiti oružje, branićemo svoju zemlju - rekao je Zelenski u poruci snimljenoj ispred njegove kancelarije u Kijevu.

<blockquote class="twitter-tweet">

pic.twitter.com/wiLqmCuz1p

&mdash; Volodimir (@ZelenskyyUa) February 26, 2022

<script src="https://platform.twitter.com/widgets.js" async="" charset="utf-8">

06.58 - U centru Kijeva se čuje granatiranje od ranog jutra, javlja Rojters pozivajući se na izjave svjedoka.

Agencija izvještava i da se vode borbe oko vojnog garnizona u centralnom dijelu ukrajinske prestonice.

06.47 - Konstantna mitraljeska razmjena vatre odvija se otprilike na području Trga pobjede, željezničke stanice, ulice Bogdana Hmeljničkog.

Istovremeno, kopnene snage javljaju da su ukrajinski vojnici u reonu metro stanice gdje su se vodile borbe sa ruskim snagama.

06.39 - Sekretar Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov rekao je da situaciju u Kijevu kontrolišu Oružane snage Ukrajine. Danilov je naveo da se u ovom trenutku u glavnom gradu Ukrajine vode aktivna borbena dejstva, prenosi agencija Interfaks Ukrajina.

06.14 - Ruske i ukrajinske snage sukobile su se u subotu na periferiji ukrajinske prestonice dok su vlasti pozivale građane da pomognu u odbrani grada od napredovanja ruskih snaga u najgoroj evropskoj bezbjednosnoj krizi posljednjih decenija.

Povezane vijesti:

Rusija uložila veto na rezoluciju SB UN; Kijev i Moskva razmatraju vrijeme i mjesto pregovora (FOTO/VIDEO)