latinica  ћирилица
26/02/2022 |  19:35 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Simić za RTRS iz Donjecka: Stanje u Kijevu haotično (VIDEO)

Danijel Simić, koji izvješatava za RTRS iz Donjecka, kaže da je u Kijevu haos, te da su vlast, u očaju, bez ikakvih dokumenata ili upisivanja podataka iz njih, podijelile iz vojnih magacina preko 10.000 komada automatskog naoružanja i neznane količine municije.
Danijel Simić -
Danijel Simić

Kao rezultat toga, došlo je do vala bezakonja, pljački i ubistava. Trenutno se po Kijevu vrše ubistva, razbojništva i nasilje svake vrste.

Agencija Rospotrebnadzor počela da ograničava Fejsbuk, jer je kompanija Meta, čiji je Fejsbuk dio, počela da ograničava i gasi naloge ruskih medija.

Kruži snimak stambene zgrade koja je pogođena raketom, za koju se tvrdi da je ruska krstareća raketa, tipa Kalibar. Stručnjaci sa ruske strane kažu da putanja ukazuje kako je u pitanju ukrajinska raketa iz raketnog kompleksa BUK-1M, koja je ispaljena zbog zaštite kijevskog aerodroma Gostomelj, odnosno da, ukoliko bi se radilo Kalibru, posljedice bi u tom slučaju bile daleko veće.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije ponovo je naglasilo da ni u kom slučaju neće gađati, niti gađa stambena naselja, te da je njihov cilj isključivo vojna infrastruktura.

Ostrvo Zmejni, odnosno Zmijsko ostrvo, koje se nalazi gotovo na granici Rumunije, zauzeto je od strane ruske mornarice, a svi vojnici Oružanih snaga Ukrajine su živi i poslati su svojim kućama, nakon što su dobili prvu pomoć, hranu i piće.

Ono što reporter RTRS može sa sigurnošću reći, jeste da je do ovog trenutka kao posljedica granatiranja poginulo sedam civila u DNR. Ukrajinski ekstremisti gađaju područje Donjecka taktičkim raketama Točka-U. Po jedna je pala na Ilovajsk i Amvrosijkjevku, dok je treća pala na Donjeck. PVO Vojske DNR uspjeli su da obore prva dva, dok je treća opet pala na naftnu bazu i probušila rezervoar od 230 kubičnih metara.

Vlasti DNR su saopštile da imaju podatke kako Oružane snage Ukrajine imaju namjeru da izvrše masovne napade na stambena naselja Donbasa, koja su još uvijek pod njihovom kontrolom, iz raketnih sistema Grad. Radi se o mjestima Kramatorsk, Slavjansk, Artemovsk, a možda i Marijupolj.

Denis Pušilin je rekao da vlast DNR smatra sve građane u granicama predratne Donjecke oblasti svojim građanima, te da im je dragocjen svaki život. Pozivaju građane ovih mjesta da se sklone u skloništa i čuvaju svoje živote.

Iz pravca Krima, ruske snage su zauzele grad Melitopolj, a ratni izvještač Јevgenij Podobni, koji je bio na licu mjesta, rekao je da se linija pomjera stabilnim momentumom prema Marijupolju. Ovaj grad na obali Azovskog mora je u poluokruženju ruskih i snaga DNR.

Najveći napredak na ovom južnom dijelu fronta protiv ukrajinskih ekstremista, gdje se ja nalazim, ostvaren je u LNR. Probijena je linija Oružanih snaga Ukrajine na više mjesta. Forsirana je rijeka Sjeverni Donac, te je zauzeto veliko gradsko naselje Stanica Luganjskaja. Snage pod komandom Kijeva su se povukle u neredu ostavljajući za sobom oružje, transportere i drugu borbenu tehniku, među kojima su i britanske protivoklopne rakete, koje nijesu pomogle u zaustavljanju ruskih snaga.

Svi građani sa kojima je reporter RTRS-a razgovarao, izražavaju zahvalnost Srbiji zbog neuvođenja sankcija Rusiji, ma koliko to bio simboličan potez po značaju na rusku ekonomiju. Takođe, svi se nadaju da će borbena dejstva što skorije prestati, jer nikom nije drago da se njihovi prijatelji i rođaci sa druge strane granice nalaze u smrtnoj opasnosti, kao i oni sami.