latinica  ћирилица
27/02/2022 |  07:28 ⇒ 28/02/2022 | 00:46 | Autor: Agencije

Pregovori Moskve i Kijeva počinju u ponedjeljak ujutru; Sazvana sjednica Generalne skupštine UN (VIDEO)

Kijev je pristao na pregovore sa Moskvom dok i dalje traju sukobi. NATO i Zapad nastavljaju da naoružavaju Ukrajinu, uvode se sve veće sankcije Rusiji. Obrušili su se na njihov bankarski sektor i avio saobraćaj. Evropska unija zatvara vazdušni prostor za ruske avione. Hitno je reagovao ruski predsjednik Vladimir Putin i vojni vrh Rusije. Naređeno je da nuklearne snage budu u pripravnosti.
Kijev (Foto: Ruptly) - Foto: Screenshot/YouTube
Kijev (Foto: Ruptly)Foto: Screenshot/YouTube

22.46 - Rusija u UN: Vijesti o neselektivnom bombardovanju civilnih ciljeva u Ukrajini su laž

22.28 - Pregovori Moskve i Kijeva počinju u ponedjeljak ujutru

Sastanak delegacija Rusije i Ukrajine u Bjelorusiji mogao bi da počne u ponedjeljak ujutru, pošto su predstavnici Kijeva odlučili da u Bjelorusiju putuju preko Poljske, rekao je za RIA Novosti bjeloruski politikolog Јurij Voskresenski, blizak organizatorima pregovora.

- Pregovori će biti održani u ponedjeljak ujutru, pošto su, strahujući za živote, članovi ukrajinske delegacije, krenuli ne direktnim putem, preko Gomelja, nego će ići preko Poljske, odnosno graničnog prelaza "Varšavski most" kod Bresta. Oni idu ogromnim zaobilaznim putem - rekao je Voskresenski.

22.20 - Kina pozdravlja što hitniji početak pregovora

21.37 - Borelj: Bojimo se da bi kriza mogla da se prelije i na zapadni Balkan

21.26 - Na sjednici Savjeta bezbjednosti večeras je odlučeno da se sazove hitna specijalna sjednica Generalne skupštine UN o akciji Rusije u Ukrajini. Sjednica će bit održana sutra.

Tokom glasanja nije postojala mogućnost ulaganja veta. Odluka je donesena sa 11 glasova za. Rusija je glasala protiv, a Kina, Indija i UAE su bili suzdržani.

Do sada je samo 10 takvih sjednica sazvano od 1950. godine.

21.25 - Glavni grad Ukrajine je opkoljen i evakuacija civila je sada nemoguća, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u intervjuu za Asošijeted Pres.

- Ne možemo da evakuišemo civile, jer su svi putevi blokirani. Trenutno smo opkoljeni. Upravo sam razgovarao sa predsjednikom (Ukrajine Vladimirom Zelenskim). Niko se ne osjeća dobro - rekao je Kličko, prenosi TAS S.

21.14 - FIFA zabranila Rusiji da igra pod imenom i zastavom

21.05 - Borelj: Savjet EU podržao paket pomoći ukrajinskoj vojsci

21.00 - Kompanija Meta, vlasnica Fejsbuka i Instagrama, saopštila je da je, na molbu Kijeva, ograničila pristup nalozima nekoliko ruskih državnih medija na teritoriji Ukrajine.

- Meta dobija molbe od Ukrajinaca da se Rusija isključi s Fejsbuka i Instagrama, ali smatra da je to nemoguće učiniti - saopštio je potpredsjednik kompanije.

20.55 - Ministri spoljnih poslova G7 saopštili su da ne priznaju promjene u statusu kvo koje su nastale usljed ruske vojne operacije za demilitarizaciju Ukrajine, navedeno je u zajedničkom saopštenju nakon onlajn sastanka.

20.50 - Ambasadorka Ukrajine u SAD Oksana Markarova izjavila je danas da ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski "definitivno neće biti dio delegacije na pregovorima sa Rusijom".

20.49 - Broj civilnih žrtava tokom 11 dana eskalacije neprijateljstava od strane ukrajinskih snaga u Donjeckoj Narodnoj Republici porastao je na 15, saopšteno je iz misije DNR u Zajedničkom centru za Kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

20.20 - Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da će plata ukrajinskim vojnicima biti 3.000 evra /100.000 grivni/ mjesečno dok se ne završi kriza.

19.45 - Stanje u Ukrajini:

19.40 - Švedska je objavila da će poslati vojnu opremu i drugu pomoć Ukrajini. Premijerka Magdalena Anderson rekla je da će biti isporučeno 5.000 ručnih protivtenkovskih bacača granata, 5.000 pancirnih prsluka i 5.000 šljemova, kao i 135.000 suvih obroka, prenio je Bi-Bi-Si.

19.00 - Mađarska dočekuje izbjeglice iz Ukrajine prijateljski, to je ljudski čin i pružićemo im svu neophodnu pomoć. Ovo je dobra zemlja, ovde žive dobri ljudi, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

18.57 - Ukrajinski poslanik iz "Sluge naroda" Fjodor Venislavski rekao je da će pregovori ukrajinske i ruske delegacije u Pripjatu početi u narednih nekoliko časova.

- Rekao sam da pregovori mogu da počnu svakog trenutka, pošto je udaljenost od Kijeva do mjesta pregovora mala, ali zbog bezbjednosti je ruta promijenjena. Zato mislim da će pregovori početi u narednih nekoliko sati - naveo je Venislavski.

18.44 - Ministarstvo odbrane Rusije: Ruske oružane snage pogodile više od hiljadu vojnih objekata u Ukrajini

18.25 - Hrvatska će zabraniti ulazak ruskim avionima u njen vazdušni prostor, najavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

18.05 - EU zatvara vazdušni prostor za ruske avione

18.00 - Evropska komisija je predložila da se u zemljama Evropske unije zabrani rad RT-a, Sputnjika i svih pratećih kompanija, saopštila je šefica ove organizacije Ursula fon der Lajen.

17.55 - Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je uoči najavljenih pregovora Kijeva i Moskve rekao da treba da se iskoristi svaka šansa za postizanje mira.

- Ne vjerujem u pozitivan ishod ovog sastanka, ali neka pokušaju, kako nijedan građanin Ukrajine ne bi imao sumnju da ja, kao predsjednik, želim da zaustavim rat, kad postoji makar i najmanja šansa - rekao je Zelenski.

17.23 -Spriječen teroristički napad u Kaluškoj oblasti

Federalna služba bezbjednosti spriječila je teroristički napad koji je planiran prema nalogu terorističke organizacije "Islamska država" u Kaluškoj oblasti u Rusiji, rečeno je TASS-u u Centru za odnose sa javnošću FSB-a.

- FSB je sprečio teroristički napad na neke pripadnike policije na lokaciji u Kaluškoj oblasti. Kao rezultat operacije, državljanin jedne od centralnoazijskih država, koji je planirao /napad/ po naređenju militanata "Islamske države", je uhapšen - istakli su iz FSB-a.

U njegovom mobilnom telefonu otkrivena je prepiska sa nekim članovima terorističke organizacije.

- Uhapšeni je priznao - naveo je FSB.

16.45 - Potez ruskog predsjednika Vladimira Putina da stavi u visoku pripravnost ruske nuklearne snage je opasna retorika i nedogovorno ponašanje, rekao je generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg.

- Ovo je opasna retorika. Ovo je neodgovorno ponašanje. I kada iskombinujete ovu retoriku sa onim što trenutno rade na terenu u Ukrajini - vode rat protiv nezavisne, suverene zemlje i vrše potpunu invaziju na Ukrajinu - to situaciju čini još ozbiljnijom - rekao je Stoltenberg.

16.16 - Narodni poslanik iz partije "Sluge naroda" Fjodor Venislavski potvrdio je da će se pregovori voditi na neutralnom terenu, između Ukrajine i Bjelorusije duž rijeke Pripjat.

16.09 - Sjeverna Makedonija zatvorila vazdušni prostor za ruske aviokompanije

15.48 - Najmanje 300.000 ukrajinskih izbjeglica ušlo je do sada na teritoriju EU, a blok treba da se pripremi za još veći broj, izjavila je danas komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Јohanson.

15.38 - Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da će SAD poslati Ukrajini humanitarnu pomoć u vrijednosti od skoro 54 miliona dolara za one koji su pogođeni napadom Rusije na Ukrajinu.

15.22 - Ukrajinska vojska, želeći da obuzda ofanzivu ruskih trupa, počela je masovnu upotrebu municije punjene fosforom u predgrađu Kijeva u blizini aerodroma Gostomelj, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

15.10 - Ukrajinski i ruski zvaničnici sastaće se radi razgovora na bjeloruskoj granici sa Ukrajinom, rekao je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

Razgovori, prvi od kada je Rusija pokrenula vojnu akciju protiv Ukrajine, biće vođeni bez preduslova i rezultat su telefonskog razgovora Zelenskog i bjeloruskog predsjednka Aleksandra Lukašenka, rekao je ukrajinski lider.

- Dogovorili smo se da se ukrajinska delegacija sastane sa ruskom delegacijom bez preduslova na ukrajinsko-bjeloruskoj granici, nedaleko od rijeke Pripjat - saopštio je Zelenski.

14.50 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov pozvao je na pokretanje velike operacije u svim pravcima na teritoriji Ukrajine.

- Došlo je vrijeme da se donese konkretna odluka i započne velika operacija u svim pravcima i teritoriji Ukrajine. I sam sam više puta razvijao taktiku i strategije protiv terorista, učestvovao u bitkama. Po mom shvatanju, taktika izabrana u Ukrajini je suviše spora. Traje dugo i, po mom mišljenju, nije efikasna - napisao je Kadirov na Telegramu.

14.38 - Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerijem Gerasimovom, piše Sputnjik, a prenosi RTS.

Putin je kao odgovor na agresivne izjave na Zapadu naredio Ministarstvu odbrane da prebaci ruske snage za odvraćanje u specijalni režim borbenog dežurstva, prenosi Sputnjik.

14.31 - Ambasada Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a ne "invaziju" o kojoj "lažu Amerikanci".

14.11 - Ukrajinska delegacija krenula je na pregovore sa Rusijom u Gomeljskoj oblasti Bjelorusije, spremna je i čeka, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

13.53 - Delegacija Rusije krenula je za Gomelj na razgovore sa ukrajinskom stranom, saopštio je šef delegacije i pomoćnik predsjednika Rusije Vladimir Medinski.

13.27 - Rusko rukovodstvo uskoro će osjetiti koliku će cijenu platiti za svoja dejstva u Ukrajini, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc na hitnoj sjednici Bundestaga posvećenoj dešavanjima u Ukrajini.

13.04 - Na društvenoj mreži Fejsbuk se u ime ruske agencije RIA novosti objavljuju lažne informacije sa pozivima za suprotstavljanje specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju Ukrajine, saopštila je pres-služba medijske grupe Rusija sevodnja.

RIA novosti i ostali resursi medijske grupe Rusija sevodnja nemaju nikakve veze sa tim, navedeno je u saopštenju

- Fejsbuk dozvoljava distribuciju lažnih poruka, pri čemu za ruske medije, a posebno RIA novosti, dozvoljava neosnovane tvrdnje o lažnim vijestima. Smatramo da je nedopustivo nezakonito korišćenje brenda RIA novosti, kao i podržavanje ovakvih radnji od administracije društvene mreže - istaknuto je u saopštenju.

Iz medijske grupe su naglasili da advokati proučavaju mogućnost pravnih koraka.

12.49 - Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko smatra da je malo vjerovatno da će Zapad pomoći Ukrajini da se oporavi poslije krize.

Lukašenko je istakao da Zapad neće obnavljati Ukrajinu, koja će biti skinuta sa dnevnog reda i zaboravljena, a stradaće ukrajinski narod, prenio je Sputnjik.

- Mislite li da će Zapad pomagati Ukrajini u obnovi? Da li su pomogli Avganistanu? Da li su pomogli Iraku? Tamo ima nafte, sve što je Amerikancima potrebno, ali oni to ne obnavljaju - rekao je Lukašenko.

Rusija sprovodi specijalnu operaciju u Ukrajini sa ciljem zaštite naroda u regionu Donbasa, demilitarizacije i denacifikacije te zemlje.

12.43 - Ukrajina je podnijela tužbu protiv Rusije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, saopštio je na Tviteru predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

- Rusija mora biti odgovorna za manipulisanje pričom o genocidu, kako bi opravdala agresiju. Zahtijevamo hitnu odluku suda kojom se naređuje Rusiji da odmah prekine vojne akcije, a očekujemo da suđenje počne sljedeće nedelje - napisao je Zelenski.

12.35 - Njemačka i Italija zatvaraju svoje vazdušne prostore za ruske avione.

12.30 - U središtu pregovora Moskve i Kijeva trebalo bi da bude denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.

12.26 - Predsjednik Rusije Vladimir Putin nije više počasnik predsjednik Međunarodne džudo federacije.

11.34 - Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu da oduzme Rusiji pravo glasa u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ocijenivši da se ruske akcije "graniče sa genocidom", pišu Rojters i Si-En-EN, a prenosi RTS.

10.49 - "Aeroflot" je ažurirao spisak suspendovanih letova za Evropu: otkazani su letovi za Ljubljanu, Sofiju, Bukurešt, Rigu, Prag, Varšavu, London, Dablin i Kišinjev.

10.10 - Šef ruske delegacije Vladimir Medinski izjavio je da će predstavnici Rusije čekati danas do 15.00 časova na potvrdu iz Ukrajine o dogovoru za sastanak u Gomelju.

- Mirno predlažemo sljedeće: sada je podne. Do 15.00 časova nastavljamo da budemo ovdje i čekamo odgovor ukrajinske strane kao potvrdu sopstvene odluke da odu na pregovore u Gomelj. Čim dobijemo ovu potvrdu, odmah ćemo otići tamo i sastati se sa našim pregovaračkim kolegama. Mi smo za mir. U slučaju odbijanja pregovora, cijela odgovornost za krvoproliće biće na ukrajinskoj strani. Ali mi smo ovde do 15.00 i čekamo odgovor ukrajinske strane - rekao je Medinski.

On je dodao da je Rusija u potpunosti razradila rutu za dolazak ukrajinske delegacije u beloruski Gomelj na pregovore, obezbijeđena im je i garantovana bezbjednost.

09.30 - U Ukrajini nema nijednog bjeloruskog vojnika, ni jednog metka, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nakon glasanja na referendumu o promjeni ustava.

- Tamo nema nijednog našeg vojnika. Јuče sam o tome govorio predsjedniku Francuske. Rekao sam mu tamo nema nijednog vojnika... nijednog bjeloruskog metka - rekao je Lukašenko.

Kaže da Rusiji to nije potrebno. 

Lukašenko je potvrdio da su rakete lansirane sa teritorije Bjelorusije lansirane na položaje u Ukrajini, ali da je to bio iznuđen korak.

Prema riječima bjeloruskog lidera, na ukrajinskoj strani, nekoliko kilometara od granice sa Bjelorusijom, bili su raspoređeni raketni bataljoni spremni da za nekoliko minuta izvedu napad na ruske položaje.

09.02 - Trupe LNR i DNR su uz podršku Oružanih snaga Rusije povratile nova naselja od ukrajinskih trupa, saopštio je novinarima portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

08.47 - Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski odbio je rusku ponudu za razgovore u Bjelorusiji, rekavši da je i sam Minsk saučesnik u ruskoj invaziji, ali ostavljajući mogućnost za pregovore na drugim lokacijama.

08.20 - Delegacija Rusije stigla je u Bjelorusiju na pregovore sa Ukrajincima, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

08.11 - Sjedinjene Američke Države i NATO su izazvali rat, izjavio je novinar Danijel Simić koji svakodnevno izvještava za RTRS.

07.42 - Ambasada Kine u Rusiji vidi u SAD pravu prijetnju za mir.

- Nikad ne zaboravite ko predstavlja pravu prijetnju miru - navodi se na tviter nalogu Ambasade, na kome je objavljen spisak država koje su SAD bombardovale.

07.28 - Grupa trupa LNR je uz vatrenu podršku ruske vojske uspostavila kontrolu nad naseljima Novoahtirka, Smoljaninovo i Stanično-Lugansko, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

07.21 - Ukrajinski protivvazdušni raketni puk dobrovoljno je položio oružje u blizini Harkova.

07.12 - Narodna milicija LNR saopštila je da je preuzela kontrolu nad naseljom Trjohizbenka u Luganskoj oblasti.

07.10 - Ruska vojska preuzela je kontrolu nad Geničevskom i aerodromom Černobajevka kod Hersona.

03.54 - Rusiji predstoji da odluči u kojim sektorima će dozvoliti zapadnim zemljama da sa njom sarađuje, izjavio je predstavnik Komisije za zaštitu nacionalnog suvereniteta Saveta federacije Rusije Andrej Klimov.

- Vašington primoravajući svoje saveznike iz NATO da uvode nove nelegalne sankcije Moskvi ne ostavlja Rusiji drugog izbora nego da revidira cjelokupne odnose sa tim državama - kazao je on.

Kako je istakao, sve te zemlje koje misle da će Rusija strpljivo da gleda na sve to – grdno griješe.

02.41 - Snage Narodne milicije Luganske narodne republike oslobađaju gradove i sela, saopštio je lider republike Leonid Pasečnik.

- Poslije osam dugih, teških godina, počinjemo da ujedinjujemo naš narod, spasavajući ga od zločinačkog kijevskog režima. Snage Narodne milicije republike oslobađaju gradove i sela bivše Luganske oblasti, podižući nad njima trobojku Luganske narodne republike - navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu čelnika LNR.

03.09 - Ukrjinske vlasti saopštile su da je u napadu ruskih snaga uništen gasovod kod Harkova, prenose ukrajinski mediji.

Zvaničnici Pentagona ocenili su, u subotu, da se oko i u tom gradu vode najžešće borbe ukrajinskih i ruskih snaga.

02.32 - LNR: Nakon eksplozije skladišta nafte u Rovenjkah izgorelo je 200 tona goriva

02.03 - Bivši predsjednik SAD Donald Tramp osudio je ruske akcije u Ukrajini.

- Јa sam jedini predsjednik SAD u 21. vijeku koji nije gledao kako Rusija napada neku zemlju - rekao je Tramp na Floridi.

Tramp je događaje u Ukrajini nazvao "strašnom tragedijom koja se nikada ne bi desila da izbori (u SAD) nisu bili namješteni" i da je on još uvijek predsjednik.

01.14 - Predsjednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa predsjednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, javlja televizija BFMTV, pozivajući se na Јelisejsku palatu.

- Predsjednik Makron je zatražio da se ruske snage brzo povuku sa njegove (Lukašenkove) teritorije - saopštili su u kancelariji Makrona.

Pored toga, predsjednik Francuske je upozorio Lukašenka da na teritoriji Belorusije ne raspoređuje rusko nuklearno oružje.

00.41 - Bijela kuća je saopštila da Centralna banka Rusije može iskoristioti 650 milijardi dolara rezervi za podršku rublje. Cilj sankcija je da se onemogući intervencija na deviznom tržištu.
Kako se navodi, američke sankcije će dotaći 80 odsto imovine bankarskog sektora Rusije.

23.27 - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da Rusija sprovodi "varvarske akcije svega nekoliko desetina kilometara od istočne granice Evropske unije".

Zbog toga će EU, kaže, uvesti nove mjere protiv Rusije, sa ciljem da je izoluje iz međunarodnog finansijskog sistema i od evropskih ekonomija.

Prvi potez je da se određene ruske banke isključe iz mreže SWIFT, čime će se praktično onemogućiti izvoz i uvoz u Rusiju.

Drugi potez je da se zamrzne imovina Ruske centralne banke, time i sve njene transakcije.

Kao treći potez, EU će zabraniti ruskim oligarsima da koriste svoje finansije na evropskim tržištima.

Fon der Lajenova je poručila da će ova tri koraka otežati Putinovu sposobnost da finansira svoju ratnu mašineriju.