latinica  ћирилица
27/02/2022 |  08:06 ⇒ 18:43 | Autor: sputniknews.com

Ministarstvo odbrane Rusije: Uništeno 975 ukrajinskih vojnih objekata (VIDEO)

Trupe LNR i DNR su uz podršku Oružanih snaga Rusije povratile nova naselja od ukrajinskih trupa, saopštio je novinarima portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.
Igor Konašenkov (Foto: RIA Novosti) - Foto: Screenshot/YouTube
Igor Konašenkov (Foto: RIA Novosti)Foto: Screenshot/YouTube

- U protekla 24 časa grupa trupa Luganske Narodne Republike su uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije izvele uspješne ofanzivne operacije i uspostavile kontrolu nad naseljima Novoahtirka, Smoljaninovo i Stanično-Lugansko. Napredovanje duboko u odbranu od početka ofanzivne operacije iznosilo je 52 kilometra - precizirao je Konašenkov.

Konašenkov je naveo da je "grupa trupa Donjecke Narodne Republike nastavila ofanzivu u pravcu Petrovsko, napredujući još 12 kilometara, pod kontrolu su uzeti Pavlopolj i Piščevik".

Prema njegovim riječima, ruska vojska uništila je 975 objekata vojne infrastrukture Ukrajine.

- Među njima su 23 komandna mjesta i komunikacioni centar Oružanih snaga Ukrajine, tri radarska punkta, 31 protivvazdušni raketni sistem S-300, Buk M-1 i Osa i 48 radarskih stanica. Oboreno je osam borbenih aviona i sedam helikoptera, 11 bespilotnih letjelica i dvije taktičke rakete Točka-U - dodao je Konašenkov.


 
Takođe su uništena 223 tenka i druga borbena oklopna vozila, 28 aviona (na zemlji), 39 višecevnih raketnih sistema, 86 topova i minobacača poljske artiljerije i 143 jedinice specijalne vojne automobilske tehnike.

Puk protivvazdušne odbrane ukrajinskih trupa, opremljen sistemima Buk M-1, predao se u subotu, dodao je portparol.

- Јuče je u Harkovskoj oblasti 302. protivvazdušno-raketni puk Oružanih snaga Ukrajine, opremljen PVO sistemima Buk M-1, dobrovoljno položio oružje i predao se - rekao je Konašenkov.

Oružane snage Rusije su tokom proteklog dana blokirale Herson i Berdjansk, dok su Geničesk i aerodrom Černobajevka kod Hersona uzeti pod kontrolu, naglasio je on.

Nacionalisti gađali četvrti u Mariupolju

Ukrajinski nacionalisti iz bataljona "Azov" izveli su u subotu udare raketnim sistemima "Grad" na stambeno naselje Sartana u predgrađu Mariupolja i na školu, dodao je on.

U napadu su uništeni stambeni objekti, a ima žrtava među civilnim stanovništvom.
 
- Ministarstvo odbrane Rusije je upozoravalo  da ukrajinski nacionalisti pripremaju takve provokacije - dodao je on.
 
Konašenkov je istakao da "Oružane snage Ruske Federacije ne nanose udare na gradove i naselja, već preduzimaju sve mjere da spasu živote civila".

Nakon što je Kijev intenzivirao ofanzivu na DNR i LNR, Rusija je, na zahtjev republika, priznala njihovu nezavisnost i ratifikovala sporazume o prijateljstvu i saradnji.

Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju Donbas, uključujući i zabranjeno oružje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je početak specijalne vojne operacije u regionu.