latinica  ћирилица
27/02/2022 |  12:15 ⇒ 12:30 | Autor: SRNA

Rudenko: U fokusu pregovora biće denacifikacija i demilitarizacija

U središtu pregovora Moskve i Kijeva trebalo bi da bude denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Nije pitanje mjesta gdje se okupiti, pitanje je sa čime ići. Spremni smo da razgovaramo o miru, spremni smo da razgovaramo o uslovima za okončanje krvoprolića, što će pomoći da se spasu životi ljudi - rekao je Rudenko, koji je i član ruske delegacije na pregovorima.

Prema njegovim riječima, Rusiji nije jasan spisak gradova koje je Kijev predložio za pregovore, javlja Sputnjik.

- Nije nam baš jasan spisak ovih gradova i zašto se upravo ti glavni gradovi predlažu. Bilo je i drugih egzotičnih prijedloga. Čini nam se da treba da izaberemo mjesto koje je pogodnije za sve. Pogodnije i bliže logistički - objasnio je diplomata.

On je rekao da je Rusija planirala da pregovara sa Ukrajinom u formatu "diplomatija voli tišinu", naglasivši da je Kijev pod ogromnim spoljnim pritiskom u donošenju odluka.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski odbio je danas ponudu Rusije o razgovorima u Bjelorusiji, ističući da je Minsk "saučesnik u ruskoj invaziji", ali je ostavio mogućnost da se pregovori vode na drugim lokacijama.