latinica  ћирилица
27/02/2022 |  13:22 ⇒ 13:28 | Autor: sputniknews.com

Šolc: Rusija će uskoro osjetiti cijenu za dejstva u Ukrajini (VIDEO)

Rusko rukovodstvo uskoro će osjetiti koliku će cijenu platiti za svoja dejstva u Ukrajini, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc na hitnoj sjednici Bundestaga posvećenoj dešavanjima u Ukrajini.
Olaf Šolc (Foto: YouTube Ruptly) - Foto: Screenshot/YouTube
Olaf Šolc (Foto: YouTube Ruptly)Foto: Screenshot/YouTube

- Putin neće promijeniti politiku preko noći - rekao je on.
 
Ipak, Šolc tvrdi da će "rusko rukovodstvo vrlo brzo osjetiti visoku cijenu koju treba platiti".

Kancelar je podsjetio da je Zapad ranije usvojio oštar paket sankcija koji uključuje isključenje pojedinih banaka iz međubankarskog sistema za prenos informacija i plaćanja SWIFT.
 
Šolc je dodao da se dugoročna bezbjednost u Evropi ne može graditi protiv Rusije, ali je Rusija ovu bezbjednost ugrozila.

- Ovo će imati posljedice po bezbjednost u Evropi. Da, dugoročna bezbjednost u Evropi je nemoguća protiv Rusije, ali u dogledno vrijeme predsjednik Rusije Vladimir Putin ugrožava ovu bezbjednost. To treba jasno da se kaže - istakao je kancelar.

Kako je rekao, diplomatija je, kao i do sada, važna u odnosima sa Rusijom, ali Njemačka neće biti naivna.
 
- Nećemo odbiti dijalog sa Rusijom - rekao je Šolc.

On je dodao da bi "sve osim diplomatije bilo neodgovorno.

- Potrebno nam je što je moguće više diplomatije, ali ne treba biti naivan – to ostaje aktuelno. Ali za dijalog su potrebne dvije strane, međutim sa strane Putina je to nedostajalo i to ne samo posljednjih nedjelja - konstatovao je Šolc.
 
Kancelar je istakao da će njemačke vlasti u odbranu uložiti više od dva odsto nacionalnog BDP-a.

- Iz državnog budžeta za 2022. specijalan fond će dobiti 100 milijardi evra. Sredstva će biti iskorišćena za investicije i projekte u oblasti naoružanja. Sada ćemo iz godine u godinu ulagati više od dva odsto BDP-a u našu odbranu - dodao je Šolc.

Istovremeno je istakao da je Njemačka spremna da učestvuje u jačanju PVO na istočnom krilu NATO-a.

- Spremni smo da isporučujemo rakete zemlja-vazduh u okviru učešća u zaštiti vazdušnog prostora naših saveznika u istočnoj Evropi - zaključio je njemački kancelar.

On je dodao i da Njemačka ima za cilj da smanji zavisnost od pojedinih snabdijevača energentima i izgradi dva terminala za prijem prirodnog tečnog gasa u Brunsbutelu i Vilhelmshafenu.