latinica  ћирилица
27/02/2022 |  18:49 ⇒ 18:49 | Autor: sputniknews.com

Ministarstvo: Oružane snage Rusije pogodile više od hiljadu vojnih objekata u Ukrajini

Tokom specijalne vojne operacije, ruska vojska je pogodila 1.067 objekata vojne infrastrukture u Ukrajini, uključujući 27 komandnih mjesta i centara za komunikaciju i 38 protivvazdušnih raketnih sistema, izjavio je u nedjelju portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.
Ministarstvo odbrane Rusije (foto: Sputnik/ Natalья Seliverstova) -
Ministarstvo odbrane Rusije (foto: Sputnik/ Natalья Seliverstova)

- Od početka specijalne vojne operacije, ruske oružane snage su pogodile 1.067 objekata vojne infrastrukture u Ukrajini - rekao je Igor Konašenkov.

On je objasnio da oni obuhvataju 27 komandnih mjesta i centara veze Oružanih snaga Ukrajine, kao i 38 protivvazdušnih raketnih sistema PVO - S-300, Buk M-1 i Osa, kao i 56 radarskih stanica.

Konašenkov je rekao da je 27. februara uništeno sedamprotivvazdušnih raketnih sistema, uključujući jedan S-300 u blizini grada Kramatorska. U predgrađu Černigova oborena su tri jurišna drona Bajraktar ​​TB-2.

- Takođe, od početka operacije uništena su 254 tenka i druga borbena oklopna vozila, 31 avion na zemlji, 46 višecjevnih bacača, 103 oruđa poljske artiljerije i minobacača, 164 jedinice specijalnih vojnih vozila - rekao je Konašenkov.

Konašenkov je dodao da će Oružane snage Rusije nastaviti dostojanstveno da se odnose prema svim vojnicima ukrajinskih oružanih snaga koji su položili oružje.

- Razumijemo da su se zakleli narodu Ukrajine. Svi oni koji su položili oružje i prekinuli otpor biće vraćeni svojim porodicama. Ali znamo kako se ukrajinski nacisti ponašaju prema malobrojnim zarobljenim ruskim vojnicima. I vidimo da su mučenja ista kao i mučenja koja su izvodili njemački nacisti i njihovi poslušnici-policajci tokom Velikog otadžbinskog rata. Sva lica, glasovi, brojevi telefona, njihove koordinate, IP adrese, kao i prepiska svih ukrajinskih nacista umiješanih u zlostavljanje naših drugova su snimljeni i identifikovani - rekao je Konašenkov.

On je dodao da se to odnosi i na lidere kijevskog režima i njihove izvršioce, koji "direktno pozivaju na maltretiranje ruskog vojnog osoblja kršeći konvenciju o postupanju prema ratnim zarobljenicima".

- Svi ćete biti pronađeni i neminovno ćete snositi tešku odgovornost - rekao je Konašenkov.